“Invatamantul particular acreditat din Romania si-a confirmat aportul in sistemul national de invatamant”

ardelean_aurel_.jpg

Sustine prof. univ. dr. Aureal Ardelean, Rectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad si Presedinte al Asociatiei “Uniunea Universitatilor particulare acreditate din Romania”.

– Domnule Rector, aparitia dupa anul 1989 a universitatilor particulare in Romania a venit ca un raspuns la imensa cerere existenta pe piata educationala romaneasca. Astazi, la aproape 20 de ani de la infiintarea primelor universitati particulare in tara noastra, cum apreciati aportul acestora in sistemul national de invatamant?

– Aparitia Universitatilor particulare a fost in primul rand un act de dreptate in beneficiul zecilor de mii de oameni si nu numai foarte tineri care, inainte de Revolutie, nu au avut sansa studiilor superioare. Sistemul public oferea doar un numar limitat de locuri iar lista specializarilor era scurta si invechita.

Fondatorii acestor Universitati particulare au avut in vedere faptul ca in democratiile consolidate, in tarile cu un aport major in societatea cunoasterii si a IT-ului, Universitatile particulare ocupa an de an primele locuri in rankingurile nationale. Este vorba de SUA, Japonia, dar si tari europene in frunte cu Anglia.

De altfel, dupa Procesul de la Bologna din 1999 si Conferintele educatiei de la Salamanca, Praga, Lisabona, Londra, Berlin, Europa academica a inteles ca principala alternativa la mult dezbatutul “drenaj cerebral” spre alte continente este asigurarea calitatii in educatie iar sprijinirea de catre Guvernele europene a Universitatilor particulare o necesitate. Pe aceasta tema, Universitatea de Vest ” Vasile Goldis” a avut interventii apreciate la Congresul UNESCO – CEPES de la Varsovia in anul 2006 si Conferinta Asociatiei Universitatilor Europene EUA, in care suntem membri plini, de la Viena din anul 2007. Pot concluziona apreciind ca in Romania Universitatile particulare acreditate prin lege, Universitati care nu au beneficiat de nici un sprijin bugetar desi legea o permitea si care s-au confruntat de numeroase ori cu probleme de concurenta neloiala si-au dovedit valoarea si au oferit pietii muncii specialisti de tinuta. In ce priveste Universitatea noastra, cel mai bun argument este prestatia profesionala a unor absolventi care in tara si la Arad, detin functii publice importante in Prefecturi, Consilii judetene, Primarii, functii de top manager inclusiv in societati publice.

– Domnule Rector, pentru ca ati facut trimitere la lege si pentru ca in presa locala au aparut unele aprecieri privind acest aspect va rog sa prezentati punctul Dvs. de vedere.

– Regret aprecierile facute in presa locala pentru ca scopul nostru este unic: acela al afirmarii identitatii intelectuale si culturale a Aradului in tara si in lume. Astfel de aprecieri dovedesc rea credinta si vin din partea unor persoane care nu sunt abilitate moral sa emita judecati de valoare privind invatamantul particular. Universitatile particulare acreditate prin lege sunt “persoane juridice de drept privat si de utilitate publica, parte a sistemului national de invatamant”. In privinta patrimoniului “acesta va ramane si va fi utilizat numai in cadrul sistemului national de invatamant” conform legilor de acreditare.

In ceea ce priveste buna credinta a Senatului Universitatii de Vest “Vasile Goldis” trebuie sa subliniez ca pe langa investitiile recente in infrastructura proprie de peste 20 milioane de euro, investim si in obiective de interes comunitar care nu sunt proprietatea noastra asa cum este stadionul “GLORIA” pe care-l vom inaugura in iunie 2009 printr-o competitie atletica internationala.

– Recent ati prezentat mediei nationale un demers in favoarea sustinerii invatamantului particular acreditat din surse ale bugetului de stat. Care sunt argumentele Dvs. in favoarea acestui demers?

– Trend-ul general este spre o educatie superioara de masa, imperativ datorat cresterii diversificarii demografice si socio-economice, a cerintei constante pentru o educatie a adultilor, dezvoltarea tehnologiilor informatizate, globalizarea pietii muncii. Universitatile particulare printr-un eficient management al schimbarilor raspund acestui deziderat. Nu trebuie omis ca zecile de mii de studenti, masteranzi care lucreaza in proportie covarsitoare si familiile lor sunt platitori de impozite. De asemenea Universitatile particulare sunt bune platitoare de taxe si impozite. In conditiile in care Legea o permite, faptul ca in Romania sustinerea bugetara a invatamantului particular lipseste este o discriminare inacceptabila.

Demersul meu public s-a referit la acele Universitati particulare acreditate care au obtinut calificativul maxim “grad de incredere ridicat” dupa evaluarea externa realizata de A.R.A.C.I.S. Pe de alta parte ca presedinte al “Uniunii Universitatilor Particulare Acreditate din Romania” nu pot sa nu fac remarca ca sunt sustinute bugetar multe Universitati publice care nu raspund standardelor si indicatorilor de calitate ai A.R.A.C.I.S.

– Universitatile particulare au fost primele promotoare in Romania a unor noi concepte in managementul academic si invatamantul centrat pe student. Care sunt beneficiile acestora?

– Din considerente practice venind in sprijinul studentilor care sunt legati de locurile lor de munca Europa academica, dupa modelul american, a dezvoltat invatamantul la distanta, campusurile virtuale, programele de twinning si chiar francizele.
Avand in vedere conditiile concrete din tara noastra, tara in tranzitie, Universitatile particulare inclusiv Universitatea de Vest “Vasile Goldis” au dezvoltat un invatamant la distanta in filiale, chiar daca acesta presupune cheltuieli si un efort uman sporit. Tratam cu maxima seriozitate recomandarile Comisarului European pentru Educatie si facilitand accesul la educatie chiar si dupa absolvirea ciclului de licenta, promovam conceptul de “educatie continua” in mai multe municipii transilvane. Am incheiat in beneficiul studentilor, masteranzilor si doctoranzilor si internationalizarea curricurelor. Statutul nostru de membrii ai Conferintei Magna Charta Universitatum de la Bologna, ai Asociatiei Universitatilor Europene, ai Conferintei Rectorilor Danubieni si ai Federatiei Europene a Scolilor Superioare, organism participativ al Consiliului Europei, ne-a permis consultari internationale cu multe din cele 67 de Universitati partenere din strainatate. Prin noile Curricule se evita studierea unui catalog enciclopedic de termeni abstracti, se promoveaza multiculturalitatea si multilingvismul, se ofera studentilor timpul fizic necesar unei pregatiri individuale in generosul cadru al Bibliotecii Centrale Universitare ” Tudor Arghezi” care ofera peste un milion de volume si prin baza de date on-line “SpringerLink”.

– Domnule Rector, circumscrieti dimensiuni comunitare a Universitatii ample manifestari stiintifice si culturale din perioada urmatoare care vor fi dedicate Anului 2008 – Anul Marii Uniri. Va rog sa detaliati.

– Intreaga noastra comunitate academica a primit cu bucurie confirmarea participarii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane Preafericitul Parinte Daniel la manifestarile noastre stiintifice si culturale dedicate celor “90 de ani de la formarea Statului National Unitar Roman”. In 6 decembrie 2008 in Aula istorica “Stefan Cicio-Pop”, Senatul Universitar va decerna titlul de Doctor Honoris Causa Preafericirii Sale. Asteptam de asemenea confirmari de participare din partea Presedintiei, a Academiei Romane si a altor organisme publice. Pregatim un Album universitar, numere speciale ale publicatiilor “Tribuna Universitatii”, ale revistei “Studii de istorie”, emisiuni aniversare la TV GOLDIS – Net, ne continuam demersul pentru realizarea Monumentului Marii Uniri la Arad cat mai curand. Dorim sa facem impreuna cu toti aradenii un moment de referinta din aceasta aniversare pentru ca decenii in sir a fost ignorat rolul Aradului in realizarea epopeii de la 1 Decembrie 1918.