Primariile si scolile pot depune cereri de finantare pentru panouri solare

panouri-solare.jpgFirmele, primariile si unitatile de invatamant pot depune, in perioada 1 – 28 noiembrie 2008, cereri de finantare pentru completarea sistemului de incalzire clasic cu panouri solare, pompe geotermale, suma totala pentru 2009 fiind de 120 milioane lei, potrivit datelor din ghidul de finantare.

Potrivit ghidului de finantare publicat de Administratia Fondului de Mediu, “este eligibil proiectul care prevede inlocuirea sau completarea sistemului clasic de incalzire cu un sistem nou, ce utilizeaza energie solara, energie geotermala sau energie eoliana ori un alt sistem nou, care conduce la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului”.

Statul va finanta, din fondul pentru mediu, cheltuieli eligibile de 50%, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru un sistem, cu exceptia proiectelor executate in regiunea Bucuresti-Ilfov, pentru care finantarea se face in procent de pana la 40%, dar nu mai mult de 200.000 lei pentru un sistem, in cazul firmelor, composesoratelor (asociatii de proprietari de paduri) sau ocoalelor silvice, respectiv de 60%, dar nu mai mult de 300.000 lei pentru un sistem, in ce priveste primariile sau institutiile de invatamant. Acestia sunt, potrivit legii, participanti la program prin modalitate directa.

In Ghidul de finantare se precizeaza ca, pentru unitatile de invatamant, cererile de finantare sunt depuse de unitatile administrativ-teritoriale. “Avand in vedere ca zona Bucuresti-Ilfov este mult mai dezvoltata decat restul tarii, ajutorul de stat pentru operatorii economici de aici este de 40%, in timp ce restul beneficiaza, conform regulamentului european in domeniul ajutorului de stat, de o finantare de 50%”, a declarat presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si AFM considera drept cheltuieli eligibile costurile privind achizitia si instalarea sistemului, cele pentru efectuarea verificarilor, probelor si incercarilor, costurile pentru punerea in functiune a sistemului, inclusiv manopera aferenta pentru fiecare din aceste operatiuni, precum si cheltuielile legate de proiectare, antemasuratori, expertiza, evaluare tehnica, energetica, numai daca sistemul a fost instalat si receptionat, alte cheltuieli conexe, taxa pe valoarea adaugata.

Nu sunt eligibile cheltuielile efectuate, anterior incheierii contractului pentru finantare, cele efectuate in regie proprie, cheltuielile privitoare la emiterea acordurilor, avizelor si autorizatiilor, cheltuielile cu orice fel de amenda sau cheltuielile de judecata generate de lucrarile de instalare a sistemului, comisioanele bancare, dobanzile, penalitatile si alte cheltuieli similare, respectiv cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor de apa si energie necesare functionarii sistemelor.