Standarde de referinta pentru invatamantul preuniversitar, stabilite de Guvern

Guvernul a stabilit, in ultima sedinta, standardele de referinta si indicatorii de performanta pentru evaluarea si asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar.
Potrivit comunicatului, standardele de referinta se aplica invatamantului preuniversitar de stat si particular.

Conform noului act normativ, institutiile de invatamant vor fi obligate sa comunice sistematic cu parintii si cu ceilalti beneficiari de invatamant din comunitate, sa implementeze programe si sa ia masuri de diminuare a violentei in scoala, sa demonstreze, la un interval de 3 ani, ca au inregistrat progrese in ceea ce priveste amenajarea, dotarea si intretinerea spatiilor scolare, administrative si auxiliare, precum si in ceea ce priveste utilizarea spatiilor, in privinta dotarii cu fond de carte, material informatic, in utilizarea bibliotecii scolare. Personalul scolii va trebui sa demonstreze abilitati in ceea ce priveste modul de organizare interna, de luare a deciziilor, de comunicare, se mai prevede in noul act normativ.

Totodata, personalul scolii, beneficiarii educatiei si, dupa caz, parintii trebuie sa se implice in mod sistematic in campaniile de prevenire a comportamentelor daunatoare sanatatii. Cadrele didactice vor trebui sa demonstreze un nivel ridicat de cunoastere a activitatii scolii iar fiecare profesor va descrie, pentru fiecare grupa/clasa si elev/student, punctele tari si cele slabe privind realizarea obiectivelor curriculare. Cadrele didactice vor folosi cu precadere stimulente pozitive (lauda, incurajare) iar rezultatele scolare vor fi inregistrate si comunicate, dupa caz, parintilor. Echipamentele, materialele, mijloacele de invatamant si auxiliarele curriculare vor fi adaptate la nevoile speciale identificate, se mai arata in comunicatul citat.