Deputatul Szabo Odon cere decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi

Parlamentarul UDMR de Bihor Szabo Odon s-a adresat printr-o întrebare ministrului educaţiei privind problema decontării contravalorii cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

Obiectul întrebării la care face referire deputatul UDMR este prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale, dar în ultima perioadă sistemul de învăţământ românesc nu se respectă în totalitate termenii legii. “Mai multe judeţe din ţară au semnalat faptul că unităţile de învăţământ de stat nu decontează cheltuielile de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Acest aspect afectează grav bugetul familiilor cu mai mulţi copii care fac naveta, consecinţa fiind ca unii dintre aceşti copii – chiar foarte buni, dar provenind din familii sărace – să fie nevoiţi să abandoneze cursurile învăţământului obligatoriu”, a relatat deputatul UDMR, argumentând cu cazuri concrete, precum exemplul unei familii din judeţul Bihor, unde cei 3 copii fac naveta zilnic de la o distanţă de 18 km, iar venitul net pe membru de familie se situează sub 100 lei.

“Suma necesară pentru un abonament variază între 150-300 lei/lună. Se poate socoti suma investită de o familie doar pentru a asigura transportul la instituţia de învăţământ”, a declarat Szabo Odon, atragând atenţia ministrului educaţiei asupra soluţionării cât mai urgente a situaţiei create, şi evitarea pe viitor acumulării de perioade restante la plată.

Totodată, deputatul UDMR a a solicitat ministrului o explicaţie scrisă privind motivele pentru care nu au fost respectate prevederile din Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale, respectiv de ce în acest moment unităţile de învăţământ de stat înregistrează restanţe de cinci luni la decontarea transportului pentru elevi.