Seful statului cere reexaminare la modificarile aduse Legii invatamantului

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea privind respingerea OUG pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995.

In motivatia cererii, seful statului arata ca OUG 89/2008 prevede dreptul institutiilor acreditate si evaluate cu “grad de incredere ridicat” de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior de a decide infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii.

De asemenea, Basescu mentioneaza ca ordonanta prevede abrogarea alineatului 2 al articolului 80 din Legea invatamantului si introduce posibilitatea pentru institutiile de invatamant superior de a infiinta functia de presedinte al universitatii cu atributii prevazute in Carta universitatii.

“Masurile prevazute in Ordonanta, respinse prin Legea adoptata de Parlament, aveau drept scop introducerea unui proces de evaluare a unitatilor de invatamant superior unic la nivel national, obiectiv si nediscriminatoriu. Se recunostea astfel importanta atestarii unor standarde de calitate a unitatilor de invatamant care dispun de dreptul de a organiza programe de studii postuniversitare. Data fiind importanta reformei in educatie si cercetare si cresterea performantei invatamantului superior, consider ca masurile stipulate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 89/2008 aveau menirea sa introduca o crestere a calitatii la nivelul studiilor postuniversitare si transformarea acestora in programe competitive pe plan european”, arata seful statului.

In context, el considera ca Legea de respingere a ordonantei de urgenta a Guvernului va avea un impact negativ asupra dezvoltarii unui invatamant universitar performant.