Peste 150 de posturi cu norma din Bistrita sunt ocupate de profesori pensionari

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bistrita-Nasaud, Mihai Muresan, este ingrijorat de modul in care se va aplica ordonanta Guvernului privind cumulul pensiei cu salariul, avand in vedere ca, in judet, 150 de posturi cu norma intreaga sunt ocupate de pensionari.

”Sunt deja semnale din teritoriu. Oamenii suna juristul inspectoratului, pe care il intreaba ce sa faca. In afara de publicarea ordonantei, nu exista in ISJ alte precizari. Acum se vorbeste de conventii civile, dar trebuie sa vedem cum se vor plati acestea, daca se vor primi sau nu sporuri, pentru ca pentru un navetist nu se merita, daca da jumatate din bani pe mijlocul de transport”, a spus Mihai Muresan.

In sistemul educational din Bistrita-Nasaud lucreaza 167 de profesori pensionari, dintre care 150 cu norma intreaga, sapte cu jumatate de norma iar zece sunt platiti cu ora. O treime dintre acestia predau in invatamantul profesional si tehnic, alti peste 50 sunt invatatori si educatori iar majoritatea profeseaza in mediul rural.

La examenul de titularizare de anul trecut, ISJ a scos la concurs 960 de posturi, dintre care 167 au trebuit ocupate cu pensionari, altfel elevii ar fi inceput anul scolar fara a avea profesori sau invatatori la catedra.