“O finantare corespunzatoare a Centrelor de Excelenta ar duce la la rezultate mai bune in competitiile scolare internationale”

talpalaru_seryl.jpg
Declara Seryl Talpalaru, Directorul Colegiului National “Emil Racovita” din Iasi, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului www.EduManager.ro.

– In vacanta intersemestriala abia incheiata au fost programate patru faze finale ale Olimpiadelor Nationale, respectiv competitiile la fizica, chimie, limba romana si limba engleza. Cele mai bune rezultate ale elevilor ieseni s-au inregistrat la Olimpiada de Fizica. Ce ne puteti spune despre rezultatele acestora?

– In acest an elevii ieseni au obtinut un premiu I, prin Giurgica Tiron Tudor, elev in clasa IX-a la Colegiul National si alte unsprezece mentiuni. Performanta lui Tudor este deosebita, intrucit a avut de tratat subiecte din toti anii de studiu, iar el e doar in clasa a IX-a. De mult timp nu a mai fost inregistrata o astfel de performanta. Intr-un clasament intocmit pe baza numarului de premii, judetul Iasi a reusit sa se plaseze pe locul II pe tara, dupa municipiul Bucuresti. In afara premiilor mentionate, avem doi reprezentanti calificati in Lotul National. Este vorba de Ionut Plesca, din clasa XII-a la Colegiul National Emil Racovita si Tudor Tiron Giurgica, castigatorul locului I. Ei vor reprezenta Romania la Olimpiada Internationala de fizica editia 2009, care va avea loc in luna iulie in Mexic.

– Cum apreciati nivelul general al concursului national de fizica, in comparatie cu alti ani?
– Ca de obicei, majoritatea participantilor, castigatori ai fazelor judetene, au dovedit o pregatire foarte buna, departajarea intre premianti si restul participantilor facandu-se greu, la diferente de sutimi de punct.

– Ce sanse credeti ca au loturile nationale de fizica ale Romaniei in concursurile internationale care vor avea loc in acest an?
– In ultimii ani, Echipa Nationala a Romaniei a ocupat unul din primele zece locuri in clasamentul pe natiuni si nu vad nici un motiv ca sa dezamageasca in acest an. Lotul Romaniei este unul valoros, format din elevi talentati si sunt convins ca va fi un an bun pentru fizica.

– Cum ar putea fi incurajati si sprijiniti elevii cu potential ridicat? Considerati ca ar fi potrivite lansarea unor programe specifice de pregatire la nivel national sau ar fi de preferat actiunile locale?
– Sunt convins ca o finantare a Centrelor de Excelenta, centre care pot spriji tinerii capabili de performanta in demersul lor de a-si ridica nivelul cunostintelor la disciplinele favorite, ar duce la rezultate mult mai bune. De asemeni, aplicarea regulamentelor de recompensare a participantilor conforme cu cele de la olimpiadele internationale ar incuraja eforturile elevilor si cele ale profesorilor lor pentru a-si continua munca asiduua la acest nivel. Costurile ar fi mici, chiar infime in raport cu rezultatele care ar fi astfel obtinute!