Sindicalistii din Educatie ameninta cu greva generala

greva-tabla.jpgSindicalistii din Educatie ameninta ca vor declansa greva generala daca primul ministru, Emil Boc, nu va stabili o intalnire urgenta cu federatiile si va continua sa ia decizii care afecteaza salariatii din invatamant fara consultarea partenerilor de dialog social.

Lideriii celor patru federatii sindicale din invatamant, Federatia Educatiei Nationale (FEN), Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia “Spiru Haret” si Federatia “Alma Mater” au semnat o scrisoare deschisa adresata primului ministru, prin care isi arata nemultumirea fata de politica netransparenta a guvernului, fata de blocarea dialogului cu partenerii sociali si, mai ales, fata de propunerea unor masuri legislative care dezavantajeaza cadrele didactice.

“Dupa ce au asteptat zadarnic cresterea salariala aprobata prin Legea 221/2008, au descoperit ca Guvernul nu numai ca nu a avut niciodata intentia de a abroga dispozitiile abuzive ale OUG 151/2008, ci, din contra, a decalat termenul stipulat in aceasta pentru cresterea salariilor personalului didactic cu o luna. Dupa ce au primit asigurari ca nu isi vor pierde drepturile castigate, acum au aflat din mass media ca sunt in pericol de a ramane fara salariul de merit, fara plata orelor suplimentare care nu se pot compensa cu timp liber corespunzator, ca nu vor mai beneficia de premiul lunar din suma de 2% din fondul de salarii, de sporul pentru conditii grele”, se arata in scrisoare.

Sindicalistii cer ca la intalnirea, convocata in regim de urgenta, sa participe, alaturi de premier, ministrul Finantelor si ministrul Muncii. Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legea 221/2008, spunand si ca nu accepta nicun fel de amendament la prevederile legale.