Lucrare dedicata sociologiei emotiilor lansata la Facultatea de Sociologie Bucuresti

rusinea-si-vinovatia.jpg“Rusinea si vinovatia in spatiul public”, prima abordare a emotiilor in literatura de specialitate din Romania, a fost lansata, marti, 10 martie 2008, la sediul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti.

Aparuta la Editura Humanitas, lucrarea a fost realizata de un colectiv de profesori condus de prof. univ. dr. Septimiu Chelcea.

Cartea se constituie, potrivit decanului Facultatii de Sociologie, prof. univ .dr. Marian Preda, intr-o initiativa de perspectiva a institutiei si care, in opinia coordonatorului sau, isi propune sa treaca in revista teoriile clasice si moderne despre emotii si sa analizeze emotiile de rusine si vinovatie din perspectiva sociologica, inclusiv psiho-sociologica. De asemenea, lucrarea evalueaza manifestarile emotiilor de rusine si vinovatie si diluarea acestora in perioada tranzitiei post-comuniste din Romania si prezinta rezultatele cercetarii psiho-sociologice concrete privind relatia dintre emotiile de rusine si vinovatie si frauda intelectuala in invatamantul universitar in perioada de tranzitie de la “comunismul ceausist” la “capitalismul salbatic de astazi”.

In cele peste 300 de pagini, studiul arata ca, desi onestitatea constituie fundamentul procesului de invatamant, al activitatii de cercetare stiintifica si al serviciilor administrative in colegii si universitati, diminuarea predispozitiei generale spre rusine si vinovatie conduce la sporirea fraudei intelectuale in universitati si la aprecierea ca actele de fraudare intelectuala sunt larg raspandite in invatamantul superior, ca ele au un impact negativ scazut.

Potrivit conf. univ. dr. Mihai Milca, de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, lucrarea, care va genera cu siguranta dezbateri si dezvoltari, fixeaza repere pentru un drum viitor al cercetarii in domeniu. “In conditiile in care nerusinarea si sentimentul de impunitate pe care-l au foarte multi din semenii nostri din lumea administrativa si politica par sa prefigureze un viitor sumbru, cum puteam sa explicam frauda si coruptia fara a avea la baza studiile colectivului condus de profesorul Chelcea ?”, s-a intrebat Mihai Milca.

Lucrarea coordonata de profesorul Septimiu Chelcea a fost apreciata de prof. univ. dr. Lazar Vlasceanu, seful Catedrei de Sociologie, drept una “provocatoare, care se citeste cu interes, volumul nascand invidie prin noutatea abordarilor”. Publicistul Serban Cionof apreciaza volumul drept “o lucrare de pionierat, care pune degetul pe o rana dureroasa a societatii noastre contemporane, si anume distrugerea valorilor etice, spirituale, in asa zisul capitalism romanesc”. “Cred ca aceasta carte ar trebui sa-si gaseasca locul in dezbaterile media pentru a sensibiliza tineretul nostru”, a adaugat Serban Cionof in interventia sa.