FEN a dat in judecata Guvernul si cere anularea OUG 1/2009 privind masurile salariale

liderii sindicat.jpgFederatia Educatiei Nationale a dat in judecata Guvernul, cerand anularea Ordonantei de Urgenta nr.1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar, in urma refuzului Executivului de a da curs solicitarii de revocare a acestui act normativ.

Federatia Educatiei Nationale a depus pe 27 martie, la Curtea de Apel Bucuresti, cererea de chemare in judecata a Guvernului Romaniei pentru anularea OUG 1/2009.

“OUG 1/2009 a fost emisa cu incalcarea dispozitiilor constitutionale referitoare la obligatia Executivului de a emite actele normative in conformitate cu tehnica legsilativa. Aspectul esential al nelegalitatii OUG 1/2009 consta in faptul ca aceasta coexista cu un alt act normativ, neabrogat – OUG 151/2008 care reglementeaza deopotriva aceeasi salarizare a personalului din invatamant”, potrivit FEN.

Federatia sustine ca toate actele normative recente tergiverseaza aplicarea Legii 221/2008 desi “puterea legislativa – Parlamentul, puterea judecatoreasca – Curtea Constitutionala si Presedintele Romaniei s-au exprimat si au actionat pentru respectarea Legii 221/2008, care aducea majorarea salariala de 37%”.

“Executivul nu are dreptul sa refuze punerea in aplicare a vointei celor doua puteri, prin tot felul de artificii juridice, nici macar bine gandite, si cu atat mai putin nu are dreptul de crea o situatie de haos juridic, cu consecinte asupra venitului salariatilor din invatamant“, a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN, citat in comunicatul federatiei.

In prima jumatate a lunii februarie, FEN anunta ca a sesizat Organizatia Internationala a Muncii si Consiliul Europei in legatura cu problema majorarii salariilor din invatamint si cerea aplicarea Legii 221/2008 care prevede majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.