Greva suspendata, tezele amanate, conflictul departe de a fi incheiat

negocieri educatie.jpgSindicalistii si reprezentantii Guvernului au cazut de acord sa suspende greva anuntata pentru marti, dar conflictul dintre cele doua parti este departe de a fi incheiat, dupa cum sustin sindicalistii.

Liderii de sindicat acuza, in continuare, nealocarea a sase procente din PIB educatiei, neaplicarea Legii 221 de marire a salariilor cadrelor didactice cu 33,4%, rectificarea negativa prin care Educatia a pierdut peste 670 de milioane lei, precum si lipsa banilor pentru investitii.

Momentul cel mai important pentru intreruperea sau continuarea actiuni de protest se va desfasura miercuri, cand punctele negociate de reprezentantii sindicalistilor si cei ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) vor fi prezentate birourilor executive ale celor patru federatii sindicale din invatamant (Alma Mater, Spiru Haret, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale). Cele patru conduceri de sindicat isi vor asuma sau nu protocolul, iar in cazul in care se vor pronunta negativ, teza cu subiect unic, ce a fost amanata pentru joi, nu se va mai desfasura.

Protocolul convenit de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul Finantelor Publice si sindicalisti prevede faptul ca bugetul ministerului nu va afecta nivelul veniturilor salariale, iar MECI va sustine prin legea salarizarii unitare o pozitie pe grila de salarizare corespunzatoare importantei si rolului educatiei. Totodata, s-a convenit constituirea unei comisii de monitorizare pentru evaluarea modului in care s-au realizat si se vor realiza cheltuielile de investitii, definitivarea principiilor si calendarului privind descentralizarea, mentinerea titularizarii in sistemul national de invatamant si in viitoarele legi ale educatiei.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si sindicalistii din educatie au cazut de acord cu preluarea in corpul legii salarizarii unitare in sistemul bugetar a prevederilor din Legea 221/2008 (privind cresterile salariale) cu stabilirea pana la 30 iunie a calendarului de aplicare. Partile au convenit ca proiectele si programele de cercetare aflate in derulare sa continue si prin utilizarea creditelor de angajament. Ministrul Educatiei mentiona luni, in urma intalnirii cu sindicalistii, ca celelalte teze se vor tine in functie de calendarul in vigoare, fiind contrazisa de sindicalisti care sustin ca vor face greva in cazul in care birourile executive vor decide astfel.

Ecaterina Andronescu a declarat ca salarizarea profesorilor este foarte importanta, dar nu este singura masura pe care sistemul o asteapta. Potrivit demnitarului, educatia are nevoie de reforma curriculara, de un curriculum bazat pe crearea de competente, de programe de formare continua a cadrelor didactice si de evaluare pe toate ciclurile de studiu. Referindu-se la o posibila greva declansata de sindicalisti, ministrul considera ca aceasta forma de protest nu aduce niciun beneficiu niciunei parti.

“Greva nu aduce niciun beneficiu nici sindicatelor, nici sistemului, nici profesorilor. Educatia are nevoie de mai multe resurse financiare. Va trebui sa convingem de nevoia de a atribui sistemului mai multe resurse. Apreciez responsabilitatea cu care liderii sindicatelor au suspendat ieri greva. Azi (marti – n.r.), si in continuare, sper sa reusim sa gasim solutii impreuna cu partenerii sociali”, a spus Andronescu. Demnitarul a tinut sa precizeze ca pe parcursul anului in curs nu se pune problema diminuarii salariilor profesorilor sau a sporurilor acestora. In opinia sa, o analiza facuta in luna iunie s-ar putea sa duca “la o perspectiva mai buna din punctul de vedere al posibilitatii majorarii salariilor profesorilor”. In ceea ce priveste solidaritatea echipei guvernamentale, Ecaterina Andronescu a spus ca mizeaza pe acest lucru.

“Mizez pe solidaritatea echipei guvernamentale. Guvernul este o echipa. Daca nu ar fi asa ar fi altceva. Sper ca la discutii sa fie prezenti si colegii mei din Guvern. Nu cred ca am sustinere putina”, a aratat ministrul Educatiei. Reprezentantii sindicatelor din invatamant au anuntat joi, 30 aprilie, ca vor organiza greva generala in zilele in care urmeaza sa se desfasoare tezele cu subiect unic, adica la data de 5 mai, 13 mai si 5 iunie.

Greva generala anuntata pentru zilele de 5 si 13 mai, si 5 iunie 2009 este o reluare a protestelor din invatamant incepute in noiembrie 2008, motivele invocate atunci de protestatari fiind nerespectarea deciziei Parlamentului Romaniei de a majora salariile personalului didactic de la data de 1 octombrie 2008 (conform Legii nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din ivatamant) si dezinteresul fata de soarta personalului nedidactic. Protestele de la sfarsitul anului 2008 au inceput la 3 noiembrie si urmau sa culmineze la 18 noiembrie cu greva generala, insa sindicalistii au amanat-o, motivand ca se asteapa formarea noului guvern pentru a fi reluate negocierile. Sindicatele au luat acesta decizie ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei din data de 12 noiembrie 2008, de constatare a neconstitutionalitatii OUG nr. 136/2008 privind amanarea cresterilor salariale pana la 1 aprilie 2009, care dadea speranta ca si art. I. pct. 2 din OUG nr. 151/2008 va fi declarat neconstitutional, situatie in care Legea nr. 221/2008 ar fi devenit operationala.

Negocierile dintre reprezentantii Ministerului Educatiei si sindicalisti au continuat dupa formarea noului guvern, astfel ca la 20 ianuarie 2009 a avut loc o intrevedere intre ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu si federatiile sindicale.

“Majorarile prevazute de lege sunt exagerate (referire la decizia de crestere a salariilor cadrelor didactice cu 50% – n.r.). Prin urmare, o abordare pe o perioada mai lunga de timp, adica esalonarea pe o perioada mai lunga, ar putea fi o solutie. (…) Eu consider ca salariile profesorilor reprezinta un aspect al remotivarii sistemului educational. Chiar si presedintele tarii a spus ‘bani contra reforma’. Nu putem sa acordam, insa, resurse fara sa cerem performanta”, a apreciat ca Ecaterina Andronescu in urma acestei intalniri.

La 8 aprilie 2009, liderii sindicali s-au intalnit, din nou, cu reprezentantii din minister, presedintele executiv al Federatiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, semnaland ca rectificarea in sens negativ a bugetului educatiei duce la incalcarea Pactului National pentru Educatie.

In data de 13 aprilie 2009 presedintele Traian Basescu a avut si el o intrevedere cu liderii federatiilor sindicale din sistemul de invatamant, in urma careia a afirmat ca in sistemul de educatie este nevoie de reforma, chiar daca partidele aflate la guvernare nu-si pot respecta angajamentul legat de cresterile salariale pentru cadrele didactice. Totodata, presedintele a precizat ca, atunci cand a intrebat sindicatele daca isi mentin semnatura pe Pactul pentru educatie si pe Strategia pentru educatie, pe care au semnat-o inaintea promulgarii legii de salarizare a cadrelor didactice, niciunul nu a denuntat semnatura pe care a dat-o. La randul lor, reprezentantii celor patru sindicate din invatamant – Alma Mater, Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant – s-au declarat nemultumiti in urma discutiei avute la 13 aprilie cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu de la 8 aprilie.