Directorii de scoli ies de sub incidenta numirilor politice

cam_deputatilor.jpgDirectorii de scoli si licee nu vor fi numiti politic, potrivit unui amendament admis de Comisia de administratie din Senat la ordonanta guvernamentala care se refera la modificarea statutului functionarilor publici din institutiile deconcentrate.

Senatorii au acordat sase voturi “pentru”(democrat-liberalii Petru Filip, Ion Bara si Dumitru Staicu, si social-democratii Trifon Belacurencu, Sorin Lazar si Marius Necula) si trei “impotriva” (liberalii Tiberiu Prodan, Sever Cibu si Romeo Nicoara) raportului la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, doua amendamente fiind admise si 23 respinse.

Potrivit unui amendament, inaintat de deputatii liberali Bogdan Olteanu si Alina Gorghiu si admis de comisia senatoriala, “contractele de management educational pentru functiile prevazute la alin. (1) al art. II, incheiate in temeiul Legii 128/1997, privind statutul personalului didactic (…) si aflate in derulare inceteaza in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei”. Amendamentul este motivat prin ”a se evita confuziile terminologice si a se asigura ca articolul nu vizeaza demiterea tuturor directorilor de scoli si licee”.

“Directorii de scoli nu vor mai intra in aceasta ordonanta, dar multi au si fost schimbati deja din functii, iar asupra altora se fac presiuni politice”, a spus liberalul Tiberiu Prodan, vicepresedintele Comisiei senatoriale de administratie publica. Astfel, sub incidenta demiterilor prevazute de ordonanta, in domeniul educatiei, intra inspectorul scolar general si adjunctul sau, precum si directorul Casei Corpului Didactic, acestia fiind numiti in functie prin ordin al ministrului Educatiei.

Celalalt amendament admis de comisie, propus de presedintele forului, democrat-liberalul Petru Filip, ofera posibilitatea sefilor de servicii publice deconcentrate sa-si exprime public anumite atitudini politice. “Modificarea aceasta este chiar in spiritul ordonantei. Daca admitem ca functionarii respectivi sunt numiti de politic, trebuie sa admitem ca ei sa-si exprime public opiniile politice”, a explicat Filip.