Traian Basescu: “Exista mai multe locuri la universitati decat absolventi de liceu”

basescu traian1.jpgPresedintele Traian Basescu, prezent sambata la Congresul Studentilor din Romania, a remarcat ca in momentul de fata exista mai multe locuri la universitati decat absolventi de liceu si ca cifrele de scolarizare nu sunt adecvate realitatilor economice, ci raspund intereselor corpului profesoral.

“In momentul de fata avem mai multe locuri la universitati decat absolventi de liceu. Aceasta anomalie va trebui rezolvata si aceasta discrepanta arata foarte clar ca prea multe institutii de invatamant superior isi caleaza interesele pe interesele profesorilor de a avea ore, de a avea multe norme, de a fi la multe universitati, si mai putin pe calitatea educatiei”, a spus Basescu.

El a raspuns astfel unei intrebari adresate de catre una din studentele prezente in sala, care a dorit sa stie de ce nu exista o corelatie intre numarul de locuri de la universitati si locurile de munca de pe piata. “Foarte multe grupuri de dascali considera universitatea ca fiind in primul rand locul unde trebuie sa faci bani si nu locul in care in primul rand trebuie sa creezi conditii ca tinerii sa aiba o sansa in viata. (…) Este absolut nejustificat numarul mare al cifrei de scolarizare in raport cu cererile din economie. Pe de alta parte, trebuie sa avem si constiinta faptului ca in momentul de fata nu se masoara strict economia. Un absolvent poate sa plece oriunde in Europa sa lucreze, deci nu trebuie sa reglam totul la nivelul economiei. Dar pe fond sunt absolut de acord (…) ca cifrele de scolarizare nu sunt cele adecvate realitatilor economice, ci cele care raspund intereselor corpului profesoral”, a declarat presedintele.

El a adaugat insa ca aceste aspecte se vor modifica daca vor fi puse in aplicare proiectele elaborate de comisia prezidentiala in ce priveste sistemul de educatie, subliniind ca finantarea statului va fi acordata universitatilor in functie de calitatea acestora, performanta educationala fiind stabilita prin testarea cunostintelor studentilor, dar si ale dascalilor. Basescu a admis ca prin modificarile care ar putea fi puse in aplicare ar putea aparea probleme legate de corpul profesoral, avand in vedere reducerea numarului de materii si de ore. El a subliniat ca in timp ce numarul elevilor s-a redus foarte mult, al cadrelor didactice a crescut cu 50.000. “Parca e anul in care m-am hotarat sa devin cel mai antipatic politician. Privind la invatamantul preuniversitar constatam ca la un liceu de informatica se predau din clasa a IX-a pana in clasa a XII-a intre 12 si 14 materii pe an, fara dirigentie. In orice invatamant in care vrei sa dai niste deprinderi lucrurile se concentreaza mai mult, 6-8 materii maxim. Or, aici vom avea noi probleme si nu la cresterea nivelului de autonomie, pentru ca reducerea numarului de materii, nu numai a numarului de ore, este in primul rand in avantajul elevului care va fi mult mai bine pregatit pentru universitate, dar si pentru intrarea pe piata fortei de munca”, a apreciat presedintele.

O alta intrebare adresata lui Traian Basescu de catre un participant la Congres s-a referit la numarul mare de doctoranzi din Romania. “In momentul de fata toata universitatile pot conduce doctorate. Mi s-a sesizat un fenomen: un profesor care are 37 de doctoranzi. Acest om este o fabrica de bani si nicidecum o fabrica de invatare”, a replicat Basescu. El a adaugat ca daca proiectul comisiei prezidentiale va deveni realitate, universitatile vor fi clasificate, astfel incat doar o parte din ele se vor concentra pe cercetare si doctorate.