Certificat de Scoala Europeana pentru 42 de scoli

scoala europeana.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a premiat joi, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Parlamentului, cele 42 de scoli castigatoare la cea de a VI-a editie a competitiei “Scoala Europeana”, fiecare unitate de invatamant primind certificatul si placheta de Scoala Europeana.

“Cei care s-au implicat au invatat sa lucreze pe proiecte, s-au angajat intr-o competitie. E o buna cale in a schimba bunele practici in scoli. Scoala romaneasca este polarizata. Exista scoli bune si scoli cu performante mai putin bune. Bunele practici trebuie introduse si in scolile cu performante mai putin bune. Vom incerca sa construim micro-retele scolare, prin care scolile care primesc astfel de certificari sa atraga in jurul lor si alte institutii de invatamant cu performante mai scazute”, a declarat ministrul.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, cele mai multe scoli din competitie s-au dovedit a fi judetele Cluj, Timis, Iasi.

“MECI are in vedere sa deschida si alte competitii si are in vedere doua proiecte: unul strategic, la nivelul judetelor, care sa atraga fonduri de pana la 5 milioane, iar alt proiect pentru licee si scoli cu granturi de pana la 500.000 de euro”, a spus Andronescu. Directorul general pentru invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Liliana Preoteasa, a mentionat ca evaluarea proiectelor s-a facut in perioada 4 – 7 mai si a precizat ca certificatul obtinut de fiecare scoala are o valabilitate de trei ani.

“Scoala care a primit certificat nu mai are voie sa participe la competitie in urmatorii 2 ani. Anul acesta au primit certificat 42 de scoli, in 2008 – 60, ca si in 2007, 12 scoli in 2006, 8 in 2005, 35 in 2004”, a reamintit directorul MECI.

In acest an, pe primele locuri ale competitiei s-au situat: Scoala Superioara Comerciala “Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti (183 puncte), Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Barlad, judetul Vaslui (180 puncte) si Scoala cu clasele I-VIII “Coresi” din Targoviste (176,5 puncte).

Competitia s-a adresat tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar implicate in activitati, programe, proiecte de cooperare europeana. Evaluarea scolilor s-a realizat dupa urmatoarele criterii: coerenta activitatilor derulate in cadrul proiectelor/ programelor comunitare cu politica generala a institutiei scolare, integrarea activitatilor derulate in cadrul proiectelor in programul curent al scolii, asigurarea egalitatii de sanse, varietatea disciplinelor de studiu (ariilor curriculare) implicate, a activitatilor educative scolare si extrascolare, continuitate si constanta in derularea de activitati/ proiecte/ programe comunitare, strategie si modalitatii de implementare, evaluare si valorizare (diseminare si exploatare a rezultatelor/ produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educatiei prin activitatile de cooperare europeana, respectiv calitatea documentelor de candidatura. La editia din acest an s-au inscris 129 de unitati de invatamant preuniversitar din 39 de judete si din municipiul Bucuresti.