Oana Badea: “Exista scoli in care se poate vorbi de segregare”

Secretarul de stat pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale si relatia cu Parlamentul, Oana Badea, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca exista scoli in care se poate vorbi de un fenomen de segregare si, tocmai de aceea, Ministerul Educatiei pune in practica in aceasta perioada un plan de desegregare.

“Da, in unele locuri exista segregare si este datoria noastra sa eliminam treptat aceste lucruri din practica existenta”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Oana Badea a aratat ca inspectoratele scolare au la dispozitie un ordin de ministru care arata directiile de actiune si in care exista un termen in care trebuie sa se produca efecte vizibile.

De exemplu, clasele I si a V-a nu pot sa fie clase in care sa se inceapa numai cu elevi de etnie roma. Secretarul de stat a subliniat ca exista insa si situatii in care sunt un mare numar de elevi romi in scoala tocmai fiindca zona respectiva este una cu populatie preponderent roma. Oana Badea a aratat faptul imbucurator ca numarul elevilor rromi este in prezent mai mult decat dublu si jumatate fata de acum 19 ani.

“Daca, in 1990, erau peste 100.000 de elevi romi, acum sunt peste 260.000 si vorbim doar despre cei care se declara ca sunt romi”, a spus Badea. Secretarul de stat pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale si relatia cu Parlamentul s-a intalnit joi, la Alba Iulia, cu inspectorii scolari pe probleme educationale ale romilor.

Ulterior, acestia au participat la un eveniment prilejuit de campania “Citeste cu mine”, derulat la Scoala cu clasele I-VIII ‘Liviu Rebreanu” din Feleud-Aiud, o unitate scolara cu un numar semnificativ de elevi romi.

Copiii au primit, din partea echipei de campanie, pachete constand in echipamente sportive si carti. Campania ‘Citeste cu mine” este un proiect al Centrului de Politici pentru Romi si Minoritati si al Blocului National Sindical, sprijinit de Fundatia ‘Pretuieste Viata” si de Fundatia So.Si.Se.Sa, precum si de Biblioteca Nationala a Romaniei. Proiectul este realizat sub egida Decadei de Incluziune a Romilor. Campania a fost initiata din dorinta de a determina cat mai multi copii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani sa citeasca.