“Saptamana Mediului Tau” manifestare dedicata copiilor din Oradea

saptamana-mediului.jpgCopiii din mai multe scoli si gradinite oradene sunt implicati, in perioada 1-5 iunie, intr-o serie de manifestari sub genericul “Saptamana Mediului Tau”, organizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bihor, in parteneriat cu Primaria municipiului Oradea, sub egida Ministerului Mediului, pentru a celebra Ziua Mondiala a Mediului, 5 iunie.

Considerand ca varsta copilariei este cea mai propice pentru demararea activitatilor de mediu si educatia de mediu trebuie sa fie rezultatul lucrului in echipa, la care contribuie familia, prietenii, administratia locala si scoala, activitatile din acest an ale agentiei se adreseaza copiilor de la scoli si gradinite.

Acestea constau in actiuni de ecologizare in patru parcuri oradene, vizite la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor cu proiectarea unor filmulete educative, concursuri si expozitii pe teme de mediu. In acest context, incepand de luni, pe holul de la etajul I al Primariei Oradea, pot fi admirate numeroase desene realizate de copii din clasele I-IV de la Liceul de Arta din Oradea, dedicate Zilei Mondiale a Mediului, precum si cateva rochii din materiale reciclabile (CD-uri, hartie creponata, pliante pentru reclame, saci menajeri, pahare de unica folosinta), creatii ale unor studenti de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, dintre care o parte sunt membri ai Asociatiei D’Art iar altii, voluntari in aceeasi asociatie.

La sediul APM Bihor, este deschisa o expozitie intitulata “Coltul verde”, alcatuita din lucrari confectionate din materiale reciclabile, realizate de elevii scolilor colaboratoare cu Agentia de Mediu. Expozitia ramane deschisa toata luna iunie. In seria manifestarilor dedicate Saptamanii Mediului, in fiecare zi din saptamana vor avea loc actiuni de curatare a parcurilor, cu elevii diferitelor unitati scolare din municipiu.

Elevii si cadrele didactice care participa la actiunile de ecologizare in parcuri vor primi manusi si saci menajeri iar pentru munca depusa vor fi recompensati cu tricouri, sepci, insigne si diplome de participare, realizate cu sprijinul Primariei Oradea. Miercuri se va incheia concursul ‘Sa iubim pasarile!’, initiat pe 1 aprilie cu ocazia Zilei Pasarilor, la care au participat elevii claselor a VI-a de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, Oradea.

Pentru clasa castigatoare a concursului ‘Sa iubim pasarile!’, APM Bihor va organiza vineri, in 5 iunie, o excursie in Parcul Natural Cefa, insotitori fiind specialisti ai APM Bihor si cadrele didactice. Ziua Mondiala a Mediului, 5 iunie, a fost instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei “Ecologia Umana” de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP). Anul acesta, Ziua Mondiala a Mediului se celebreaza pornind de la ideea: “Planeta ta are nevoie de tine. Alatura-te luptei pentru combaterea schimbarilor climatice”.

Prin aceasta tema se constientizeaza problemele mediului la nivel mondial si se promoveaza o economie si un stil de viata ‘verde’, respectiv o eficienta energetica mai buna, surse alternative de energie, conservarea padurilor si un consum care sa nu afecteze mediul. APM Bihor are ca parteneri, in aceste actiuni, Primaria Municipiului Oradea, Asociatia D’Art Oradea, SC Mehrom Romania SRL Oradea, SC Holcim (Romania), SA Ciment Alesd.