Traian Basescu: “Nu mai putem intarzia cu reforma profunda din Educatie”

basescu_2008.jpgPresedintele Traian Basescu considera ca ar fi inadmisibil sa se intre in vacanta parlamentara, iar cele trei propuneri ale comisiei prezidentiale privind sistemul de Educatie sa fie lasate in stadiul de proiect.

“Ma voi bate pentru implementarea proiectelor de lege ale Comisiei Miclea. Pana acum, si este ce am spus si in sedinta de Guvern, ar fi inadmisibil sa se plece in vacanta parlamentara si sa lasam cele trei legi in stadiul de proiect, pentru ca se mai pierde un an, iar situatia din invatamantul romanesc a ajuns grava din punct de vedere al calitatii Educatiei si al capacitatii sistemului de Educatie romanesc de a raspunde nevoilor economiei”, a declarat, la B1 TV, Basescu.

Presedintele a sustinut ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si sindicatele din domeniu ar fi intrat in logica “parteneriatului impotriva elevului”. “Eu intuiesc de ce doamna Andronescu si sindicatele plimba legile astea si ar vrea sa faca doar o descentralizare, dar nu o reforma profunda a sistemului de Educatie. Au intrat in aceeasi logica a parteneriatului impotriva elevului. De 20 de ani, tot ce se face in Educatie este intelegerea intre oameni politici si liderii sindicali. Daca sistemul de Educatie din Romania s-a depreciat, responsabilitatea o poarta in mod egal oamenii politici si sindicatele”, a adaugat seful statului.

In opinia sa, corpul profesoral este numeros, avand peste 300.000 de dascali, si se doreste protejarea acestuia, desi s-a depreciat calitativ. “Acest tandem a functionat. Nu as vrea sa fim martori la o noua amanare, la o noua intelegere intre politicieni si sindicatele din Educatie doar pentru ca avem alegeri prezidentiale. Nu mai putem intarzia cu Educatia. Situatia este extrem de rea, inclusiv evaluarile din anul 2008 arata o continuare a deprecierii sistemului de Educatie romanesc”, a punctat el. Seful statului a mai spus ca situatia din Educatie nu mai permite intarzieri, deoarece roadele nu se culeg de la un an la altul, ci peste 5-10 ani. “Daca vindem din nou copiii pentru voturi la prezidentiale, daca sacrificam inca un an, inca o generatie, pentru ca sunt alegeri prezidentiale, putem sa ne scriem mare pe noi: imorali”, a afirmat Basescu.