“Formarea viitorilor absolventi se face in spiritul respectului fata de lege, de cetateni si de valorile care poarta numele de cinste, corectitudine, adevar si integritate”

luca_iamandi.jpgDeclara Prof. Univ. Dr. Iamandi Luca, Rector al Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, intr-un interviu acordat in exclusivitate portalului www.EduManager.ro.

Acesta dezvaluie care sunt principalele motive care ii atrag pe tineri sa urmeze cursurile Academiei de Politie, care sunt rezultatele examenului de admitere din aceasta vara si ce planuri are in perioada urmatoare institutia pe care o conduce.

– Domnule Rector, Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” are in componenta sa trei facultati: Facultatea de Politie, Facultatea de Pompieri si Facultatea de Arhivistica. Va rog sa ne spuneti care este institutia catre care se indreapta cei mai multi studenti si care credeti ca este motivul pentru care se intampla acest lucru?

– Fiecare dintre cele trei facultati au gradul lor de atractivitate. Totusi, am constatat ca Facultatea de Politie a atras in mod constant pe cei mai multi dintre cei care au ales sa devina studentii nostri. Acest lucru se datoreaza probabil notorietatii de care se bucura principalul nostru beneficiar, Inspectoratul General al Politiei Romane, institutie emblematica a ministerului nostru, cu cea mai mare vizibilitate in randul institutiilor de ordine si siguranta publica.

– Care sunt valorile si principiile pe care doriti sa le insuflati studentilor Academiei si viitorilor candidati?

– Pregatirea si educarea tinerilor in cadrul Academiei de Politie sunt efectuate astfel incat sa asigure dobandirea de catre acestia a competentelor necesare indeplinirii misiunilor in cadrul unitatilor operative in care vor fi incadrati. Totodata, formarea viitorilor absolventi se face in spiritul respectului fata de lege, ceea ce inseamna respect fata de cetateni si fata de valorile care poarta numele de cinste, corectitudine, adevar si integritate.

– Cine suporta cheltuielile de cazare, hrana, echipamente, asistenta medicala etc. pentru fiecare student admis?

– Toate cheltuielile aferente pregatirii si intretinerii studentilor in perioada de scolarizare se suporta, potrivit legii, de la bugetul de stat, prin bugetul M.A.I.

– Am inteles ca odata cu absolvirea studiilor universitare in cadrul Facultatii de Politie, li se asigura studentilor un loc de munca in cadrul unei unitati M.A.I. Care sunt criteriile dupa care se fac aceste repartitii?

– Repartizarea absolventilor nostri se face in principiu pe criteriul competentelor dobandite de catre acestia in perioada de pregatire, corelat cu nevoile de personal ale unitatilor beneficiare. Pana la decizia de repartizare a fiecarui absolvent se parcurg mai multe etape. Fiecare dintre acestea se finalizeaza cu evaluari ce stau la baza parcurgerii etapei urmatoare. De pilda, dupa pregatirea generala efectuata in primul an de studii, studentii sunt repartizati pe specializari, potrivit optiunii, aptitudinilor si capacitatii fiecaruia, realizand in continuare o pregatire diferentiata. La finalizarea studiilor absolventii sunt repartizati in unitatile beneficiare corespondente specializarii urmate, in limita locurilor disponibile, potrivit rezultatelor obtinute in timpul scolarizarii si cu ocazia evaluarii finale, precum si conform criteriilor de performanta cerute pentru fiecare post.

– Spuneti-ne care sunt cele mai importante realizari inregistrate pana acum in activitatea Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”?

– De-a lungul timpului Academia de Politie a inregistrat multe rezultate bune si foarte bune in indeplinirea sarcinilor si misiunilor care ii revin pe linia formarii initiale si continue a personalului. Cea mai importanta realizare a noastra o consideram a fi asigurarea permanenta a unui personal bine instruit pentru ministerul nostru si pentru alti beneficiari, contribuind in acest fel la reformarea institutiilor administratiei publice. De asemenea, Academia de Politie a evoluat permanent, transformandu-se in timp intr-o institutie de invatamant superior recunoscuta si respectata in mediul universitar, orientata permanent spre calitate si performanta. Recent, Academia de Politie a fost supusa unui amplu proces de evaluare institutionala periodica, care s-a finalizat cu acordarea de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior a celui mai inalt calificativ, „grad ridicat de incredere ridicat”. In final este de mentionat faptul ca in plan european institutia noastra beneficiaza de o larga recunoastere, fiind membru activ cu drepturi depline a unor organizatii de profil, precum AEPC si CEPOL.

– Dat fiind ca Academia de Politie are rezultate notabile, vorbiti-ne putin despre admiterea din aceasta vara si despre oferta educationala pentru anul 2009-2010.

– In acest an, Academia de Politie a scos la concurs un numar de 712 locuri la programele de studii universitare de licenta, pentru care s-au inscris circa 4000 de candidati. Organizam, de asemenea, o serie de programe de studii universitare de masterat, pentru care sesiunea de admitere este programata a se desfasura in aceasta toamna. Totodata, Academia de Politie este institutie organizatoare de studii universitare de doctorat, admiterea la aceasta forma de invatamant superior fiind planificata a se desfasura tot in aceasta toamna. Toate programele noastre de studii se desfasoara la nivelul standardelor de calitate reglementate pentru fiecare forma de invatamant, fiind certificate de organismul de profil (ARACIS).

– Care sunt principalele obiective ale Academiei de Politie pentru anul in curs?

– Obiectivele noastre se circumscriu strategiilor de reforma ale M.A.I., ale inspectoratelor generale ale politiei, politiei de frontiera, jandarmeriei, pentru situatii de urgenta, precum si propriei strategii a Academiei de Politie. Ne preocupa ca pregatirea de specialitate sa fie racordata la pregatirea in domeniu din Europa si alte state, evident in raport de legislatia nationala si europeana. Urmarim in permanenta sa ne ridicam, prin tot ceea ce facem, la nivelul standardelor europene in domeniu, astfel incat absolventii nostri sa corespunda din toate punctele de vedere exigentelor muncii de ofiter in cadrul structurilor de ordine si siguranta publica.