Ecaterina Andronescu: “Ne propunem cresterea exigentei in invatamantul universitar”

andronescu albastru.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu/, considera ca modificarile aduse Legii invatamantului universitar, ca parte a Codului Educatiei, duc la cresterea exigentei fata de acest ciclu de invatamant.

Potrivit ministrului, prezent marti la intalnirea dintre reprezentantii Ministerului Educatiei, cei ai sindicatelor, studentilor si rectorilor, desfasurata in Complexul studentesc Tei, in ceea ce priveste programele de masterat prin prevederile propuse spre adoptare Parlamentului se incearca o flexibilizare a domeniului.

Vor exista astfel programe de masterat de aprofundare, care vin in continuarea pregatirii din domeniul licentei, masterate interdisciplinare, considerate la granita dintre doua sau mai multe domenii stiintifice, masterate de cercetare, care sa preceada programele doctorale, masterate complementare, care sa vizeze domeniul complementar celui de licenta, si masterate care vizeaza programele de formare continua.

In ceea ce priveste studiile doctorale, potrivit prevederilor convenite, universitatea va fi aceea care va capata dreptul de institutie organizatoare de doctorat, avand toate responsabilitatea care decurge din acest fapt.

In cadrul universitatii pot exista unul sau mai multe domenii pentru care universitatea obtine dreptul de a organiza doctorat. Doctoratul va fi organizat in forma de zi si frecventa redusa, nemaiexistand doctorat la distanta si doctorat fara frecventa. Durata studiilor doctorale nu poate fi mai mica de trei ani, dar poate fi prelungita cu 1-2 ani in functie de complexitatea acestora, decizia urmand a fi luata de senatul universitatii. Studentul doctorand este asimilat ca fiind asistent de cercetare, putand preda 4-6 ore, fara plata, pe saptamana, bursa minima de doctorat fiind, la zi, echivalenta cu salariul net al asistentului de cercetare. Tema de cercetare trebuie stabilita si in alt domeniu decat acela de la licenta, cu conditia ca studentul sa fi efectuat un master in domeniu. Raspunzand unei intrebari care facea referire la posibilitatea exmatricularii elevilor care vin la scoala cu materiale pornografice, Ecaterina Andronescu a afirmat ca o astfel de prevedere nu este de competenta unei legi, ci poate fi cel mult o prevedere a unui regulament scolar.

“Noi am stabilit prin lege faptul ca fiecare unitate scolara trebuie sa aiba un regulament propriu”, a spus ministrul Educatiei, subliniind ca prin lege trebuie intarita exigenta fiecarei unitati scolare atat sub aspectul disciplinei, cat si sub acela al procesului didactic si al relatiilor din mediul scolar sau al raporturilor cu parintii.