Studentii de la UBB fac stagii de practica in unitati economice

univ_bolyai_2008.jpgUn numar de 15.000 de studenti din Universitatea Babes-Bolyai parcurg, timp de trei ani, etapele unui proiect menit sa imbine pregatirea lor universitara cu realitatile de pe piata muncii.

Obiectivul general al proiectului derulat de UBB, care beneficiaza de o cofinantare din partea Fondului Social European, prin Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”, consta in dezvoltarea abilitatilor de munca ale studentilor. Proiectul are menirea de a creste calitatea procesului de formare profesionala a studentilor si de a asigura, astfel, calificarea, competenta si productivitatea fortei de munca viitoare.

In cei trei ani de derulare a proiectului, studentii selectionati pe criterii de performanta, dar si in raport cu situatia defavorizanta a unora dintre ei – precum etnici rromi, studenti cu dizabilitati, studenti cu varste peste 18 ani post-institutionalizati si proveniti din mediul rural, urmeaza stagii de practica in unitati economice, in scopul integrarii lor cu succes pe piata muncii.

Studentii sunt indrumati de 250 de tutori de practica din companiile in care se desfasoara stagiile de practica. La randul lor, tutorii sunt formati de experti responsabili cu derularea stagiului de practica de la cele 21 de facultati ale UBB. Proiectul sustine cooperarea locala si regionala, ca urmare a dezvoltarii relatiilor universitatii cu agentii economici din judet si din zonele limitrofe.

Parteneriatele incheiate cu organizatiile din mediul economic se bazeaza pe o corelare a pregatirii universitare cu dinamica cerintelor pietei muncii. Totodata, proiectului vizeaza cresterea gradului de ocupare in domeniul in care se specializeaza studentii. Este urmarita si relevanta curriculum-ului universitar in raport cu cerintele pietei muncii. Un alt avantaj al programului este imbunatatirea serviciilor de orientare si consiliere profesionala oferite in cadrul UBB. Se are in vedere si o crestere a adaptabilitatii tinerilor absolventi la cerintele specifice locului de munca.

Complementar, prin activitatile planificate, proiectul isi propune editarea unor materiale pentru formarea tutorilor stagiilor de practica, elaborarea unor proceduri de autoevaluare si de evaluare de catre responsabilii de practica si respectiv de catre tutori, finantarea stagiilor de practica pentru studentii care se deplaseaza in afara localitatii in care locuiesc sau in care se afla centrul universitar, acordarea de burse pe durata stagiilor de practica, precum si premierea celor mai bune rezultate obtinute in timpul stagiilor. In cadrul acestui proiect sunt, de asemenea, organizate “firme de exercitiu”, au loc conferinte si ateliere de lucru pentru evidentierea bunelor practici si a aspectelor perfectibile, sunt derulate proiecte comune pe teme de cercetare si dezvoltare si se mentine o buna colaborare cu mediul economic in vederea construirii ofertei de cursuri post-universitare.