Sindicalistii sustin dezbaterea Codului Educatiei

liderii sindicat.jpgPresedintele Federatiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a sustinut, marti, ca, spre deosebire de pachetele de legi ale Educatiei, elaborate in mandatul liberalului Cristian Adomnitei si in cel al actualului ministru al invatamantului Ecaterina Andronescu, care au fost “facute de comisii care au reunit foarte multi oameni”, pachetul de legi elaborat de comisia Miclea “a fost realizat de doua persoane”.

“Pachetul Miclea a fost realizat de doua persoane. Celelalte doua pachete de legi nu ar trebui sa capete nume pentru ca au fost realizate de comisii foarte largi, care au reunit sute de oameni”, a spus Isvoranu, adaugand ca reprezentantii sindicatelor au lucrat “multe luni la Codul Educatiei”, iar in ultimele saptamani a fost “pus cap la cap” ce s-a discutat.

Presedintele Federatiei “Spiru Haret”, prezent la dezbaterea publica organizata la Palatul Parlamentului pe marginea proiectelor care vizeaza legile Educatiei, s-a declarat impotriva asumarii raspunderii de catre Guvern a pachetului legislativ si a subliniat ca sindicalistii pe care ii reprezinta doresc o dezbatere in Parlament si una publica.

La randul sau, reprezentantul Federatiei “Alma Mater”, Razvan Bobulescu, a subliniat ca reforma fara bani nu se poate face. In opinia sa, decizia asumarii raspunderii Guvernului pe marginea acestui pachet legislativ reprezinta un risc foarte mare. “Trebuie facuta o dezbatere publica, trebuie facuta o dezbatere pe text in cadrul comisiilor de invatamant ale celor doua camere parlamentare”, a opinat Bobulescu.

Prezent la dezbaterea de la Palatul Parlamentului, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a subliniat necesitatea unei reforme care sa compatibilizeze sistemul romanesc cu cel european.


“Reforma educatiei nu trebuie sa aiba culoare politica. Ma asteptam sa nu aud un discurs politic. Inca o data invatamantul va fi subiect de disputa politica si va da nastere la lupte politice care nu vor duce la nimic bun”, a spus Constantin Ciosu. El i-a urat succes primului-ministru Emil Boc pentru ca, in doua saptamani cat au mai ramas pana la asumarea raspunderii de catre Guvern, sa reuseasca sa faca “din doua pachete legislative unul bun care sa reformeze invatamantul”.

Reprezentantul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a fost de parere ca interesele politice ar trebui lasate deoparte, iar resursele financiare “depolitizate”. El a sustinut ca Pactul National pe Educatie a fost incalcat inca de la inceput de guvernul anterior, precum si de Cabinetul Boc, prin finantarea redusa a educatiei.