Mircea Miclea: “Vom sustine pana la capat solutiile comisiei prezidentiale”

miclea-mircea.jpgVom sustine pana la capat solutiile care se bazeaza pe expertiza noastra, a declarat, joi, presedintele comisiei prezidentiale pentru educatie, Mircea Miclea, inaintea intalnirii de joi cu ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu.

Mircea Miclea a sustinut ca in codul educatiei nu este stipulat un capitol alocat depolitizarii sistemului educational. El a afirmat ca in cadul intalnirii cu ministrul Educatiei va aduce, din nou, argumente in favoarea solutiilor date prin pachetul de legi in care se regaseste si pactul si strategia pentru educatie.

“Vom aduce toate argumentele, dar ministerul va redacta textul de lege. Nu trebuie renuntat la unele puncte, noi suntem experti si ne argumentam solutiile. Daca nu se vrea sa fie asimilate (solutiile – n.r.), nu vor fi”, a spus Miclea. El a sustinut ca nu poate renunta la ideea de a depolitiza sistemul, mai ales la nivelul directorului de scoala, si a afirmat ca nu va accepta ca acesta sa fie membru al unui partid politic.

El considera ca directorul unei unitati scolare ar trebui angajat de consiliul de administratie pe baza unui contract de management si nu cum prevede codul educatiei, ca directorul sa aiba contract cu inspectorul care poate fi numit politic. In ceea ce priveste universitatea, modelul pentru care opteaza comisia prezidentiala este unul de tip managerial, in care rectorul isi alege prorectorii si decanii, spre deosebire de cel din codul educatiei, in care rectorii, prorectorii si decanii sunt alesi de Senatul universitar.


In ceea ce priveste finantarea, Mircea Miclea considera ca “banul” trebuie sa urmeze elevul indiferent de forma de invatamant (particular sau privat). Totodata, membrii comisiei prezidentiale sustin necesitatea unui curriculum centrat pe “nevoi”. Mircea Miclea a mai aratat ca in noul cod al educatiei nu se specifica nicio masura de stimulare a educatiei permanente.


“Noi am propus ca pentru fiecare nou-nascut Guvernul sa deschida un cont bancar de 500 de euro, astfel incat la 16 ani, cand s-a terminat invatamantul obligatoriu elevul sa-si poata folosi, in scop strict educativ, acesti bani si parintele sa poata cotiza anual in limita a 5% din veniturile sale anuale pentru a sustine acest fond al educatiei permanente”, a explicat presedintele comisiei prezidentiale de educatie. In opinia sa, acest lucru va da posibilitatea Guvernului sa capitalizeze unele banci, cum ar fi CEC.

“Acesti bani nu vor crea nicio inflatie pentru ca vor fi la dispozitia unei banci de stat”, a aratat Miclea. Potrivit acestuia, ierarhizarea universitatilor e un lucru esential pentru ca sunt informati cei care vor sa urmeze anumite studii universitare unde se ofera invatamant de calitate. “Daca avem o ierarhizare, vom sti si unde sa dam banul public, si unde nu”, a aratat Miclea. “Chiar daca producem unele sincope, trebuie sa mergem cu schimbarea”, a conchis Miclea.