Presedintele Basescu sustine ca actul de conducere a scolii este politizat excesiv

basescu_la_tribuna.jpgPresedintele Traian Basescu, prezent, vineri, 28 august 2009, la deschiderea Congresului cadrelor didactice din Romania si de peste hotare, a apreciat ca dupa 1990 a fost politizat excesiv actul de conducere a scolii.

In acest sens, el a declarat ca educatia trebuie depolitizata, iar luarea deciziilor trebuie sa fie cat mai apropiata de comunitate, mentionand ca aceste propuneri sunt incluse si in proiectele avansate de catre Comisia Miclea.

“Depolitizarea nu se poate manifesta in alt mod decat prin interdictia ca directorul scolii sa fie membru activ al unui partid. El poate vota, poate sa aiba optiuni politice, nu poate sa fie si un activist de partid, un om recrutat dintre cei care au lipit afise eventual in campania electorala’, a spus seful statului, a carui declaratie intampinata cu aplauze de catre cei din sala. El a adaugat ca apropierea deciziei de comunitate si de interesele scolii se poate manifesta schimband modul de administrare al scolii. In context, presedintele a aratat ca pachetul de propuneri legislative propus de comisia Miclea prevede ca orice scoala sa fie administrata de un consiliu alcatuit din dascali ai scolii, reprezentanti ai parintilor si ai administratiei locale.

“Directorul va fi ales de acest consiliu de administratie in care sunt o treime dascali, o treime adminstratie locala, o treime parinti. Numai asa putem extrage scoala din interesele politice si o putem aseza pe orbita ei traditional romaneasca, aceea de a servi generatiile tinere’, a spus seful statului.

Traian Basescu a evidentiat, de asemenea, ca salarizarea dascalului trebuie sa fie dependenta de performantele pe care acesta la obtine la clasa. “Dascalul nu poate sa ramana fara responsabilitati intr-un sistem de educatie modern. Dascalul trebuie sa stie ca salarizarea lui este dependenta de performanta pe care o are la clasa. Nu salarizarea de baza, ci salarizarea la care visam, aceea care sa dea confort financiar celor care slujesc in sistemul de educatie romanesc’, a preciat el. De asemenea, presedintele a atras atentia asupra faptului ca proiectul comisiei prezidentiale include si optiunea conform careia 30% din curricula scolara sa ramana la dispozitia invatatorului sau a educatorului.

“Veti vedea ca se introduce invatamantul pre-scolar obligatoriu de un an. (…) Introducerea unui an obligatoriu de invatamant prescolar, in care si cei care nu stiu nimic despre alfabet si despre adunare, sa dobandeasca un minim de cunostinte, este esential pentru ca pe urma invatatorul sa poata sa plece cu copiii de la un nivel rezonabil spre a le consolida cunostintele elementare’, a precizat Basescu. Seful statului a reamintit, totodata, si faptul ca propunerile Comisiei Miclea vizeaza o evaluare in clasa a II-a pentru elevi. Propunerea vizand recunoasterea cunostintelor dobandite pentru cadrele didactice a fost intampinata de cei prezenti in sala cu aplauze.

“Pachetul Miclea recunoaste studiile si cunostintele dobandite in afara licentei, in sistemul de pregatire care exista mai ales in acest domeniu putandu-se dobandi, in functie de calificari si performanta, titlul de profesor in prescolar sau profesor in invatamantul de patru clase. (…) Oamenii care dincolo de diploma dobandesc cunostinte care ii califica pentru o treapta superioara sa poata sa profeseze sau sa primeasca salariile, retributiile, pe nivelul cunostintelor lor si nu pe nivelul unei diplome obtinute cu 10-15 ani in urma’, a explicat presedintele Traian Basescu.