Traian Basescu: “Varianta Andronescu a legilor educatiei a preluat mult din solutiile Miclea”

basescu traian1.jpgPresedintele Traian Basescu, prezent vineri la lucrarile Congresului cadrelor didactice din Romania si al cadrelor didactice romane de peste hotare, a subliniat ca este un sustinator al adoptarii legilor educatiei in acest an, apreciind ca solutiile comisiei prezidentiale conduse de Mircea Miclea si cele ale ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, se vor suprapune intr-o anumita masura.

El a admis ca exista aspecte care nu pot fi implementate din acest scolar, dar a insistat asupra introducerii cat mai rapide a sistemelor de control al calitatii educatiei.

“Dupa ce toata lumea a semnat Pactul pentru educatie, cu principii stralucitoare, dupa ce s-a semnat strategia de modernizare a sistemului de educatie romanesc, tot asa, cu veselie… cand s-a pus problema implementarii, toti gasim motivele tergiversarii. Dar toate motivele din lume. Eu sunt adeptul solutiei “acum”, pentru ca nu ne mai putem permite un an pierdut. Daca veti observa, varianta doamnei Andronescu a preluat foarte mult din solutiile Miclea si eu cred ca va exista o suprapunere”, a declarat presedintele.

Totodata, Traian Basescu considera ca deprecierea calitatii sistemului de educatie este rezultatul “bunei intelegeri” intre politicieni si sindicate. “Intotdeauna s-a facut compromisul pe seama calitatii educatiei. Intotdeauna compromisurile au fost facute inainte de alegeri, cu un timp mai indelungat sau mai apropiat de momentul alegerilor. Ceea ce eu cred ca trebuie sa se intample acum este sa avem niste legi care sa permita performanta elevilor. (…) Sa stiti ca nu sunt dintre cei care pot fi pacaliti cu numarul de olimpici internationali. Nu acesta este nivelul scolii romanesti. Este efortul individual, efortul familiei, efortul catorva dascali care se dedica performantei, selectand niste copii, dar nivelul scolii romanesti este scazut”, a spus presedintele.

El a mai atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta satisfactiile financiare de moment in detrimentul temeiniciei actului de educatie. “Toti stim foarte bine ce inseamna aruncarea cu bani inainte de alegeri. Înseamna inflatie in lunile de dupa alegeri, iar veniturile raman tot acolo. (…) Apelul meu la dumneavoastra este sa nu va pacaliti, sa fie realisti, sa alegeti solutiile care pun sistemul de educatie romanesc in stare de performanta, pentru ca Romania este condamnata daca tinerii ei nu pot face performanta, ca urmare a scolii pe care au facut-o”, a precizat seful statului.

Raspunzand unei intrebari adresate din sala, Basescu a subliniat ca prezenta unor membri ai administratiei locale in consiliul de conducere a scolii nu presupune ca primarul va stabili conducerea institutiei de invatamant sau programa acesteia. “Niciodata nici consiliul local si nici primarul nu vor numi directorul scolii si nici nu vor stabili programa de invatamant sau orarul scolii. Ei sunt acolo ca sa aduca aportul comunitatii locale prin solicitari, daca vreti, catre scoala (…) Satul are nevoie de oameni calificati chiar la el acasa, ori scoala trebuie sa raspunda acestor comandamente”, a spus presedintele.

De asemenea, unul dintre dascali a dorit sa il intrebe pe seful statului ce intelege prin confort financiar, dupa ce presedintele a declarat ca salarizarea trebuie sa fie dependenta si de performanta cadrului didactic la clasa. “Inteleg acelasi lucru pe care il inteleg si pentru mine. Adica, din salariu sa poti sa traiesti onorabil. (…) Eu, daca va aduceti aminte, am vorbit de un salariu de baza la care se poate adauga performanta, reflectata in performantele elevului si ale dascalului in procesul de autopregatire. (…) Dar aici ar fi marea capcana a respingerii implicarii comunitatilor locale in scoala, pentru ca o comunitate locala poate hotari singura sa isi rasplateasca mai bine dascalii. Ori, acest lucru inca este privit cu mare reticenta, cu neincredere, dar trebuie sa intelegem ca atunci cand scoala este desprinsa de comunitatea locala are sanse minime sa genereze calitate in educatie care sa se adreseze si comunitatii locale”, a precizat Traian Basescu.