Butoane de panica in toate scolile din Cluj-Napoca

buton-de-panica.jpgCele 66 de unitati scolare din municipiul Cluj-Napoca au, incepand de miercuri, 2 septembrie 2009, un sistem de butoane de panica, prin intermediul carora politia poate fi alertata in cazurile de urgenta.

Cu ocazia punerii in functiune a sistemului, la Liceul “Mihai Eminescu” a fost prezentat un exercitiu demonstrativ privind modul de functionare a butoanelor de panica, exercitiu la care au participat primarul Sorin Apostu si seful Inspectoratului Scolar Judetean, Anca Hodorogea.

La trei minute dupa apasarea butonului de panica, in cadrul exercitiului demonstrativ, un echipaj de politie a sosit la fata locului, pregatit de interventie. Primarul Sorin Apostu a explicat ca, in momentul actionarii butonului, semnalul este transmis, prin telefonie mobila, in 1-2 secunde, pe un panou aflat la Politia municipiului Cluj-Napoca, iar ofiterul de serviciu preia semnalul si il transmite celui mai apropiat echipaj de politie de scoala de la care a fost emis.

Butoanele sunt amplasate in salile profesorale sau in cabinele portarilor, putand fi actionate doar cu ajutorul unei chei speciale. De asemenea, exista un regulament de functionare, care prevede sanctiuni pentru folosirea lor abuziva. Sorin Apostu a mai spus ca valoarea totala a investitiei este de 63.174 de lei, la care se adauga un abonament lunar de cate un euro pentru fiecare buton din cele 66 de scoli.