Peste o sută de unităţi şcolare din judeţul Bacău, fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Un număr de 104 de unităţi şcolare din judeţul Bacău nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, cu cinci zile înaintea debutului noului an şcolar, relevă o statistică la zi a Direcţiei Judeţene pentru Sănătate Publică.

“Cele mai multe şcoli ce nu întrunesc măcar la minim condiţiile de autorizare sunt din mediul rural, (…) 45 grădiniţe cu program normal, o grădiniţă cu program prelungit, 24 şcoli primare, 25 şcoli gimnaziale şi 2 licee tehnologice. În mediul urban şapte unităţi nu prezintă autorizaţie sanitară de funcţionare din care cinci grădiniţe cu program normal, o alta cu program prelungit şi o şcoală gimnazială”, a punctat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Bacău, Mihaela Arim.

Potrivit acesteia, existenţa unor clădiri vechi, neconsolidate, în care funcţionează încă unităţi şcolare, neasigurarea cubajului de aer corespunzător în sălile de clasă, nefinalizarea reabilitărilor, lipsa apei potabile curente ori a canalizării, grupuri sanitare defecte, mobilier învechit sau deteriorat, funcţionarea unor clase de şcoală ori grădiniţă în apartamente de bloc neamenajate pentru această destinaţie sunt principalele deficienţe pentru care DJSP Bacău nu a acordat respectivul document de funcţionare.

Între comunele unde au fost identificate mai multe grădiniţe şi şcoli ce au urgent nevoie de intervenţii specifice sunt Blăgeşti, Brusturoasa, Coloneşti, Berzunţi, Vultureni, iar dintre oraşe, Buhuşi, Comăneşti şi Moineşti.

Autorităţi din localităţile respective au declarat pentru AGERPRES că se depun eforturi pentru remedierea situaţiei dar că, exceptând cazurile şcolilor în care sunt începute lucrări de reabilitare a clădirilor, în cele mai multe situaţii se fac doar operaţiuni de ”cosmetizare”, ca urmare a lipsei resurselor financiare.

“Unităţile de învăţămant care nu au sau nu reuşesc să obţină autorizaţii sanitare de funcţionare până la începerea anului şcolar 2016-2017, potrivit recomandărilor făcute în timpul vizitelor de control efectuate de specialişti ai DJSP Bacău pe parcursul ultimelor 30 de zile, vor funcţiona pe proprie răspundere. S-a întocmit însă şi un plan de acţiuni şi vizite în teritoriu pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de învăţământ în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare, precum şi a lucrărilor de igienizare”, a precizat purtătorul de cuvânt al DJSP Bacău, Anda Dumitrescu.

În judeţul Bacău funcţionează 759 unităţi de învăţământ, dintre care 589 la sate şi 170 în oraşe. AGERPRES