Criza de mediatori scolari pentru comunitatile de romi din judetul Valcea

meditarori scolari.jpgSalariile mici din sistem ii indeparteaza pe cei care ar putea sa devina mediatori scolari in comunitatile de romi, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Arges, Gabriela Ene.

“Este nevoie de acesti mediatori scolari, desi in judetul Valcea, ni s-au repartizat doar opt posturi, insuficient pentru nevoile de a putea integra romii in sistemul scolar. Ei sunt cei care pot convinge familiile sa nu isi marite fetitele la varste fragede si sa le lase sa isi continue scoala”, a declarat Gabriela Ene.

Pe de alta parte, inspectorul general declara ca, salariul lunar de numai sase milioane nu este atractiv pentru cei care ar putea sa ocupe aceasta functie.
<>
“Pentru un debutant, sase milioane inseamna putin, multi au facut cursuri de mediatori, dar din varii motive au renuntat la post. Pot spune ca avem si cazuri fericite, in care avem mediatori romi care sunt respectati in comunitatile in care traiesc, au o conduita impecabila si chiar isi fac meseria cu placere, a scazut enorm absenteismul scolar la nivelul comunitatii de romi”, a mai afirmat inspectorul Gabriela Ene. Potrivit inspectorului, pentru a ocupa functia de mediatori, respectiva persoana trebuie sa aiba opt clase, sa fie un model in comunitate si sa stie sa medieze relatia dintre scoala si parintii copiilor romi.


“Avem un exemplu stralucit, in cartierul Nuci din municipiul Ramnicu Valcea, unde inregistram cei mai multi elevi romi. Avem un mediator excelent, scoala are rezultate deosebite. Si mai sunt mediatori care si-au definitivat chiar si studiile universitare”, a mai spus Gabriela Ene. AGERPRES