Primarii din Caras-Severin nu prea sunt interesati de soarta scolilor

tuneaoctavian.jpgPrimarii de municipii si orase din Caras-Severin nu sunt interesati de situatia unitatilor scolare, chiar daca acestea se afla in administrarea lor, a declarat vineri, prefectul judetului, Octavian Tunea.

La Resita, la initiativa reprezentantului Guvernului in teritoriu, a avut loc o intalnire intre conducerea Institutiei Prefectului – Judetul Caras-Severin, a Inspectoratului Scolar Judetean si Consiliului Judetean cu directorii de unitati scolare, primarii de localitati si conducerea Directiei de Sanatate Publica.

“Din pacate, la intalnire, a fost prezent doar un singur primar din localitatile urbane, al orasului Anina, ceilalti edili de municipii sau orase trimitandu-si doar viceprimarii. Acest lucru imi confirma faptul ca primarii localitatilor urbane nu sunt interesati de ceea ce se intampla in comunitatile lor. Si spun asta, in conditiile in care, tema intalnirii a fost una deosebit de importanta, respectiv, obtinerea autorizatiilor de functionare ale unitatilor scolare”, a afirmat prefectul de Caras-Severin, Octavian Tunea.

Cu acest prilej, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Caras-Severin au facut cunoscute prevederile recentului Ordin al Ministerului Sanatatii, prin care se usureaza posibilitatea de a obtine autorizatiile sanitare. Acestea se vor primi de acum pe baza declaratiilor pe proprie raspundere. Cu toate ca s-au simplificat insa modalitatile de a obtine autorizatiile sanitare de functionare, conditiile sunt aceleasi. Prima conditie, de exemplu, o reprezinta sursa de apa. Pentru aceasta, solicitantul trebuie sa prezinte la dosar, printre altele, si buletinul de analiza pe anul in curs, pentru apa potabila. Apoi, la fel de importante sunt iluminatul, sursa de caldura, anexele sanitare ori adaptarea mobilierului pe grupe de varsta. Avand in vedere ca autorizatiile se dau in prezent pe baza propriilor declaratii, prefectul de Caras-Severin sustine ca raspunzatori pentru acestea ar trebui sa fie atat directorii de scoli, cat si primarii.

La aceeasi intrunire, primarii prezenti si-au aratat nemultumirea fata de schimbarile directorilor de scoli sau ale sefilor de post din diferite localitati, fara a fi consultati. Mai mult decat atat, de multe ori, primarii sustin ca afla de aceste schimbari din presa. In Caras-Severin, din 527 de unitati scolare, 346 au autorizatii sanitare de functionare.