Andrei Chiliman acuza Ministerul Finantelor ca refuza sa plateasca salariile profesorilor din sectorul 1

chilman andrei.jpgPrimarul sectorului 1, Andrei Chiliman sustine ca in Sectorul 1, inceputul scolii este incert, intrucat Ministerul Finantelor refuza sa plateasca salariile profesorilor si cere presedintelui Traian Basescu demiterea ministrului Gheorghe Pogea, ”care da dovada, fie de incompetenta, fie de rea-credinta, fie de amandoua la un loc”.

Totodata, Chiliman a anuntat ca Primaria sectorului 1 a actionat in instanta Executivul care ar fi trebuit sa aloce primariei 44 de milioane de lei pentru plata salariilor profesorilor pana la sfarsitul anului.

”Dupa ce, timp de opt luni, a acoperit din bugetul local plata salariilor cadrelor didactice, a asistentilor maternali, a personalului didactic din institutiile de invatamant special, costurile programului guvernamental laptele si cornul, dar si lucrarile de consolidare si modernizare a scolilor, Primaria Sectorului 1 a ramas fara resurse financiare pentru a asigura, in continuare, plata salariilor profesorilor si invatatorilor. Ministerul de Finante a ramas impasibil la solicitarile legitime ale Primariei Sectorului 1, care a cerut alocarea, conform legii, a 44 de milioane de lei, suma necesara pentru plata salariilor profesorilor”, a declarat, vineri, primarul Chiliman.

El sustine ca ministrul Pogea si Guvernul pretind ca salariile profesorilor pe ultimele cinci luni ale anului 2009 sa fie platite integral de la bugetul local al Sectorului 1 si nu de la Bugetul de Stat, asa cum prevede legea, si cum se intampla peste tot in Romania. ”Ori domnul Pogea nu are acesti bani si, atunci, orice ministru de Finante care a ajuns intr-o asemenea situatie, pleaca acasa. Ori domnul Pogea are acesti bani, dar nu vrea sa-i dea la Sectorul 1. Salariile profesorilor sunt insa treaba Guvernului”, a mai spus Chiliman.

Pe de alta parte, el sustine ca celelalte primarii de sector, ”colorate politic similar cu Guvernul”, nu au probleme in asigurarea salariilor profesorilor. ”Sunt ales sa reprezint interesele locuitorilor din Sectorul 1, printre care nu se numara acoperirea incompetentei sau a relei-credinte a domnului Pogea. Banii locuitorilor din Sectorul 1 ii directionam catre investitii: reabilitarea scolilor – unde am investit aproape 150 milioane de lei numai anul acesta pentru lucrari de modernizare si consolidare – refacerea spitalelor, reabilitarea termica a blocurilor, infrastructura – care inseamna locuri de munca”, a mai spus Chiliman. Primarul Sectorului 1 si-a exprimat solidaritatea cu profesorii de la scolile din sectorul 1, cerandu-le sa nu decida neinceperea anului scolar.