“Certificatele Lexis au avut o valoare importanta ca document in Portfolio-ul pregatit de catre solicitantii pentru burse de studii in Statele Unite”

lexis.jpgAfirma Mioara Iacob, Director de Marketing LEXIS, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National www.EduManager.ro.

Cu acest prilej am aflat ca Scoala Lexis organizeaza cursuri generale de germana, franceza, italiana, spaniola, greaca, araba, acordand o atentie deosebita cursurilor de limba engleza pentru copii si adulti, intensive sau personalizate, limbaje de specialitate si cursuri la sediul firmelor.

– LEXIS este cea mai prestigioasa companie reprezentanta de scoli de limbi straine din Romania. Care au fost aspectele care au conlucrat, aducand in prezent compania pe pozitia de lider de piata pe acest segment?

– In 1993, cand prima scoala Lexis a fost deschisa in Bucuresti, organizatia avea deja o experienta de cateva decenii in Grecia. In Romania, dlui. Petros Papasarantopoulos nu i-a fost greu sa gaseasca o pepiniera de profesori cu un inalt nivel de pregatire si un public dornic sa se instruiasca la standarde europene. De la inceput sloganul scolii a fost Dedication to excellence, verificat de-a lungul timpului.

– LEXIS face parte dintr-un sistem educational international. Spuneti-ne, va rog, in cate tari din Europa exista fililale ale companiei din care faceti parte si ce relatii exista intre reprezentanta LEXIS din Romania si celelalte tari?

– Compania are scoli si centre educationale in Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Albania si Grecia. Toate reprezentantele sunt implicate intr- un program permanent de perfectionare cu lectori din Marea Britanie, Grecia si SUA. Elevii si profesorii participa la schimburi de experienta in cadrul scolilor de vara si anual directorii scolilor si personalul administrativ se intalnesc la Conferinta anuala de la Salonic, Grecia.

– Spuneti-ne cateva cuvinte despre oferta cursurilor LEXIS. Caror grupe de varsta se adreseaza cursurile pe care le organizati si ce recunoasteri pot dobandi cursantii in urma absolvirii acestora?

– Scoala Lexis organizeaza cursuri generale de germana, franceza, italiana, spaniola, greaca, araba, acordand o atentie deosebita cursurilor de limba engleza pentru copii si adulti, intensive sau personalizate, limbaje de specialitate si cursuri la sediul firmelor. Cei mai tineri elevi au in jur de 4 ani si jumatate. Introducerea programei scolare pentru aceasta grupa de varsta in 1994 si pilotarea manualelor a fost o actiune de pionierat, care continua cu mult succes. Organizarea primelor scoli de vara in Romania a fost de asemenea o premiera. Iar anul scolar trecut, tot in premiera, Scoala Lexis a introdus cursurile de comunicare in limba engleza: Public Speaking si Creative Writing, anticipand modificarile din structura examenului de bacalaureat, ce urmeaza sa fie aplicate din anul scolar urmator.

– Diplomele eliberate de dumneavoastra sunt recunoscute si international?

– La sfarsitul fiecarul an scolar elevii dau un test final de evaluare a cunostintelor si un examen cu Trinity College din Londra. Prin obtinerea punctajului de promovare elevii primesc un certificat de absolvire si o diploma a colegiului britanic prin care se face si calibrarea cunostintelor dobandite la curs, cu nivelele stabilite prin Cadrul Unic European de Referinta a Limbilor.

Certificatele Lexis au avut o valoare importanta ca document in Portfolio-ul pregatit de catre solicitantii pentru burse de studii in Statele Unite. Diplomele Trinity au recunoastere in invatamantul universitar din Europa, Statele Unite, tari din America de Sud si Asia.

– Un proiect interesant demarat de LEXIS este reprezentat de organizarea taberelor in cadrul unor institutii de renume din domeniul educational international. Va rog sa ne vorbiti despre aceste tabere educationale. Cum pot participa cei interesati si care sunt avantejele vizitarii unor astfel de institutii?

– Participantii la aceste programe de vara din Marea Britanie, Germania si Grecia pot fi doar elevii scolii. Criteriile dupa care am selectat locatiile au fost complexitatea programului academic, ofertele de recreere si confortul. Pe langa programul cultural, un sejur petrecut in cadrul unei universitati europene ofera si un nou stil de viata care include traditiile tarii si mentalitatea unei civilizatii diferite.

– Intr-o companie de renume international, asa cum este LEXIS, pregatirea cadrelor didactice trebuie sa fie o masura prioritara si de interes major. Ce ne puteti spune, din acest punct de vedere, despre nivelul academic al profesorilor care tin cursurile?

– In primul rand, selectia profesorilor se face cu mare atentie. Profesorii admisi in echipa Lexis participa la programele de perfectionare de pe agenda Departamentului educational sau la cursurile organizate de British Council. Experti internationali sunt invitati in fiecare an, tematicile urmarite fiind nu doar metodele de predare ci si pedagogie si psihologie scolara, comunicare, management. Pe langa licenta in filologie, marea majoritate a profesorilor au masterate in stiinte sociale, stiinte politice, relatii publice – comunicare, sunt prolifici traducatori de literatura beletristica, autori de lucrari de stiinte sociale sau coautori la primul dictionar Oxford. Altii sunt doctoranzi sau mentori – membrii ai Asociatiei Mentorilor din Romania – pentru limba engleza.

– Care sunt aspectele care definesc strategia de dezvoltare a companiei LEXIS in Romania? In cate orase din tara exista deja centre de limbi straine? Planuiti deshiderea de noi astfel de centre?

– Organizatia Lexis are 15 scoli in Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Ploiesti si Pitesti. La 1 septembrie a.c a avut loc inaugurarea unui nou sediu in sectorul 5. Doua scoli din Bucuresti s-au extins cu sali noi de clasa iar a treia s-a mutat intr-o locatie centrala, o cladire de birouri moderne. Toate sediile au fost dotate cu cate un laborator de calculatoare in vederea trecerii la noi forme de invatare / predare. Avem proiecte noi in pregatire, surprizele vor continua si informatiile vor fi furnizate pe site-ul scolii.