“Consideram de o importanta primordiala posibilitatea studentilor de a beneficia de laboratoarele si expertiza profesorilor ce predau in alte centre decat cel care va emite diploma de absolvire a respectivilor studenti”

unsr.jpgDeclara Ioan Cristian Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului www.EduManager.ro.

In vederea unei pregatiri superioare atat teoretice si mai ales practice a studentilor, UNSR propune recunoasterea academica a creditelor de studii intre universitati si facilitarea schimbului de studenti intre facultatile cu acelasi profil din diferite centre universitare.

– Pentru inceput, spuneti-ne care este principalul scop al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, din cine este compusa aceasta federatie si cati membri are in prezent.

– UNSR si-a stabilit ca scop apararea si promovarea drepturilor si intereselor studentilor din Romania, prin reprezentarea acestora in structurile decizionale din sfera educationala la nivel national si prin implementarea de proiecte si campanii menite sa intampine nevoile culturale, educationale si sociale ale studentilor, in vederea asigurarii unei educatii non formale care sa contribuie la asigurarea in Romania a unui invatamant superior de calitate.

– Care sunt celelalte organisme si organizatii afiliate Uniunii Nationale a Studentilor?

– Federatia UNSR are in componenta sa 52 de organizatii studentesti, membrii cu drepturi depline, din 12 centre universitare: Bucuresti, Iasi, Craiova, Timisoara, Tg Jiu, Petrosani, Arad, Resita, Bacau, Constanta, Brasov, Galati. Suntem singura federatie studenteasca din tara care reprezinta si studenti din randul minoritatilor. Astfel, avem reprezentanti din randul studentilor tatari, rromi, basarabeni si maghiari dupa cum urmeaza: ASTR (Asociatia Studentilor Tatari din Romania), RNTR (asociatia studenteasca Reteaua Nationala a Tinerilor Rromi), ASEB (Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni), ASM (Asociatia Studentilor Maghiari).

– Care este misiunea pe care o promovati in Romania?

– Misiunea UNSR este de a promova si apara drepturile si interesele socio-profesionale, culturale, economice si educationale ale studentilor la nivel national, prin crearea unui cadru creativ complex in care tinerii se pot educa si dezvolta personal, dobandi noi aptitudini si competente care pot contribui la bunastarea personala si a societatii din care fac parte.

– In perioada 9-15 august a.c. impreuna cu Universitatea din Petrosani, Asociatia pentru Protectia consumatorului si mediului “ Green Future” si Casa de Cultura a studentilor Petrosani, ati initiat o campanie de ecologizare a raului Jiul de Est. Spuneti-ne mai multe despre aceasta actiune.

– Campania mentionata face parte dintr-un proiect mai amplu initiat de UNSR sub numele “ORASUL tau e CASA ta!” al carui scop urmareste constientizarea populatiei asupra importantei si necesitatii implicarii fiecarui cetatean in pastrarea unui mediu sanatos si curat.
Actiunea din Petrosani a venit in intampinarea evenimentului din 10 septembrie 2009, cand s-au sarbatorit 5 ani de cand raul Jiu “curge albastru” – Jiul a fost unul dintre cele mai poluate rauri datorita efectelor nefaste datorate spalarii carbunelui.

In cadrul proiectului au participat 100 de studenti voluntari, care si-au dedicat cinci zile pentru ecologizarea Jiului de Est, actiune ce a avut ca rezultat strangerea a peste 500 de saci de deseuri. Principalul obstacol pe care l-am intampinat a fost faptul ca localnicii nu constientizeza importanta si necesitatea pastrarii curate a apelor, continuand astfel sa arunce resturi menajere pe malul raului chiar in urma ecologistilor.

UNSR va continua desfasurarea acestor actiuni si in alte locatii, urmarind implementarea unei Campanii Nationale de Ecologizare. Astfel, intre 16-20 septembrie 2009 vom intreprinde o a doua actine de acest gen in orasul Bacau, dorind astfel ca deviza “Orasul tau e casa ta” sa nu ramana un simplu slogan!

– Ce alte proiecte interesante ati intreprins pana acum? Vorbiti-ne putin despre acestea?

– Cel mai mare proiect al federatiei UNSR este festivalul national Studentiada, ce se desfasoara anual, timp de o saptamana, la fiecare sfarsit de octombrie in 12 dintre cele mai importante centre universitare din tara.

Prin acest proiect, oferim unui numar de peste 20 000 de studenti un cadru general de dezvoltare personala, culturala si educationala prin organizarea unui set de actiuni cultural-educative, sociale si sportive. Astfel, Studentiada a adus in randul studentilor sporturile extreme (bungee-jumping, tiroliana, carturi, mountain bike, escalada, paintball, taur mecanic), a promovat cultura prin oferirea de bilete la teatru, muzee, opera, film. Mai mult, Studentiada a incercat sa ofere tinerilor alternative de petrecere a timpului liber prin initierea acestora in sporturi precum echitatie, tir cu arcul, scrima, dansuri sportive, precum si prin organizarea unui maraton ecologic cu biciclete si role. Festivalul ofera studentilor posibilitatea de dobandire de noi competente si abilitati, prin oferirea de traininguri si dezbateri in domenii de actualitate, promoveaza spiritul de interculturalitate prin organizarea targului de ambasade si a festivalului de minoritati care sa-si prezinte traditiile, obiceiurile precum si mancarurile specifice.

Tot in cadrul Studentiadei au loc si Concursurile Traznite (concurs de alergat gandaci, concurs de strambaturi, concurs de alergat pe tocuri), Talente fara impresar (in cadrul caruia toti studentii talentati sunt vedete pentru o zi) sau pregatirea unui delicios Taur la Protap, care deja este o traditie a acestui festival. Uniunea Nationala a Studentilor din Romania organizeaza anual Targul de Burse si job-uri precum si campania nationala de donare de sange “Daruieste din inima” care strange anual peste 30000 de donatori din randul studentilor.

– De unde provine finanatarea pentru proiectele pe care le demarati? Care sunt cele mai importante surse de finanatare ale uniunii?

– Cele mai multe fonduri le obtinem in urma concursurilor de proiecte organizate de Ministerul Tineretului si Sportului , Autoritatea Nationala pentru Tineret si Casele de Cultura ale Studentilor. La acestea se adauga si sumele provenite din diverse sponsorizari. Avand in vedere situatia economica nationala ce se resimte si in bugetele destinate sponsorizarilor, anul acesta ne bazam in mare parte pe finantarile autoritatilor nationale.

– Care este pozitia Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, cu privire la noile masuri adoptate de Ministerul Educatiei, privind reforma in invatamantul superior?

– UNSR sustine Codul Educatiei, discutat intens timp de doua saptamani, pledand astfel in favoarea continutului acestui cod, nu doar datorita faptului ca am participat activ la elaborarea acestuia, ci si pentru ca acesta contine articole din pachetul de legi Miclea precum si din cel al domnului Ministru Adomnitei si astfel consideram ca este varianta cea mai potrivita. Este foarte important faptul ca am fost consultati cu privire la continutul legilor care ne privesc si ne afecteaza in mod direct pe noi, studentii din Romania, si ca am avut ocazia sa ne spunem punctul de vedere.

In opinia UNSR nu conteaza numele pachetului de legi ci consistenta acestuia. In consecinta propunem sa trecem peste interesele politice sau sa redenumim din CODUL EDUCAȚIEI in CODUL Miclea-Adomnitei-Andronescu si sa-l implementam acum cat poate redresa invatamantul din Romania.

– Spuneti-ne, va rog, care sunt cele mai importante dificultati si probleme cu care se confrunta studentii din Romania. Ce modalitati si metode ati identificat pana acum pentru diminuarea efectelor acestor probleme? Credeti ca se vor solutiona curand aceste dificultati?

– In primul rand, studentilor le lipseste un program de mobilitate interna implementat la nivel national. In vederea unei pregatiri superioare atat teoretice si mai ales practice a studentilor, propunem recunoasterea academica a creditelor de studii intre universitati si facilitarea schimbului de studenti intre facultatile cu acelasi profil din diferite centre universitare.
Consideram de o importanta primordiala posibilitatea studentilor de a beneficia de laboratoarele si expertiza profesorilor ce predau in alte centre decat cel care va emite diploma de absolvire a respectivilor studenti.

– Care sunt obiectivele pe care vi le-ati fixat pentru urmatoarea perioada de timp, in ceea ce priveste activitatea UNSR?

– UNSR va continua sa militeze asiduu pentru obtinerea, pastrarea si apararea drepturilor studentilor in cadrul tuturor structurilor decizionale din sfera educationala. Mai mult, prin proiectele si actiunile noastre vom fi si in viitor un partener important in toate demersurile intreprinse pentru mentinerea si imbunatatirea calitatii invatamantului universitar din tara noastra, conform cerintelor spatiului european de invatamant.

Avand in vedere faptul ca in prezent avem statutul de membru candidat al European Students’ Union, speram ca in urma vizitei de evaluare din acest an sa devenim membrii cu drepturi depline, crescand astfel vizibilitatea federatiei, prin implicarea activa in procesul decizional al politicilor care vizeaza studentii romani in mod direct.