Fostul suveran Mihai I a devenit Doctor Honoris Causa al USAMV Cluj-Napoca

regele_mihai.jpgUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a conferit, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa, fostului rege al Romaniei, Mihai I, in cadrul unei ceremonii desfasurate in Aula “Mihai Serban”.

Multumind pentru distinctia acordata, fostul suveran a amintit ca a pasit pentru prima data in universitatea clujeana in 1932, cand a participat, alaturi de tatal sau, regele Carol al II-lea, la inaugurarea Aulei “Mihai Serban” a USAMV.

“Sunteti un exemplu pentru cele bune ce se intampla, azi, in tara noastra. USAMV este o institutie pastratoare a valorilor nationale si doresc sa va felicit pentru rezultatele obtinute de fiecare in parte”, le-a spus fostul suveran reprezentantilor mediului academic care au venit in numar mare la impresionanta ceremonie.

Totodata, Mihai I si-a exprimat bucuria de a fi prezent la Cluj-Napoca cu prilejul sarbatoririi a 140 de activitate neintrerupta a USAMV. Ceremonia decernarii inaltului titlu academic s-a deschis cu intonarea Imnului Regal si a imnului Gaudeamus de catre Corul Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Rectorul USAMV, prof. univ.dr. Doru Pamfil, a rostit Laudatio, punctand meritele istorice si umane ale fostului suveran roman, precum decizia sa istorica, de la 23 august 1944, privind trecerea tarii de partea Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial, opozitia la instaurarea regimului comunist, greva regala impotriva deciziilor guvernului Groza, abdicarea din 30 decembrie 1947 pentru a salva, in acest fel, vietile celor 1.000 de tineri aflati in detentie si care urmau sa fie impuscati din ordinul regimului totalitar in Piata Palatului din Bucuresti in cazul in care suveranul s-ar fi impotrivit renuntarii la tronul tarii.

Totodata, profesorul Pamfil a vorbit despre contributia lui Mihai I la integrarea Romaniei in Alianta Nord Atlantica si la aderarea tarii la Uniunea Europeana. Fostului suveran i-au fost apoi inmanate insemnele titlului de Doctor Honoris Causa, dupa care acesta a imbracat roba universitara. La festivitatea din Aula “Mihai Serban” au fost prezenti, de asemenea, regina Ana, Mitropolitul Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, profesori universitari, numerosi intelectuali care au dorit sa ia parte la acest moment deosebit al vietii academice clujene. Dupa ceremonia de la USAMV, fostul rege a plecat spre resedinta sa de la Savarsin. AGERPRES