“Identitate si cultura: studii privind istoria Banatului” lansata la Biblioteca Academiei

“Identitate si cultura: studii privind istoria Banatului”, lucrare care a aparut, sub coordonarea prof.univ.dr Victor Neumann, la Editura Academiei Romane, a fost lansata, joi, in Amfiteatrul Heliade Radulescu al Bibliotecii Academiei.

Volumul, caracterizat de Gelu Negrea, redactor al cartii alaturi de Florin Costinescu, drept “unul incitant, atractiv, interesant, un obiect editorial la fel de frumos”, reuneste capitole scrise de cercetatori in istorie si doctoranzi, ce trateaza perioada cuprinsa intre anii 1700 si 2000.

Potrivit specialistilor, studiile vin sa acopere un neajuns impus de schimbarea de perspectiva asupra exemplului Banatului in interpretarea istoriei nationale. Acad. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane, care a spus ca “lucrarea reprezinta un inceput”, a evidentiat “originalitatea volumului, caracterizat prin 21 de studii care acopera o tematica si o specificitate foarte ampla, legat de specificul Banatului, o entitate transfrontaliera si o parte a Romaniei, care a fost si este fruncea”. Istoricul a remarcat, drept “calitate” si “modalitatea moderna, europeana a tratarii tematicilor volumului”.

“Cartea prezinta o serie de aspecte din veacurile al XVIII-lea, al XIX-lea si al XX-lea, legate de reusita conlocuire dintre diversele etnii a apreciat Berindei”, care a reprosat insa autorilor lucrarii faptul ca ‘romanii sunt foarte putini in acest volum, iar ei se reflecta foarte putin in carte si atunci doar colateral’. In replica, Victor Neumann a afirmat ca volumul trateaza “relatiile romanilor cu celelalte etnii, intr-o regiune transfrontaliera, moderna, tratand identitatea regionala in context european, cu un cod civic creat in epoca luminilor, care a avut impact asupra fiecarei familii din Banat”.

“Tot ce am facut aici, este in beneficiul istoriei Romaniei, si nu pentru a evidentia o problematica identitara”, a subliniat Neumann, afirmand ca “este nevoie de reconceptualizarea istoriei romanesti, astfel incat aceasta sa devina atractiva pentru public”. De altfel, in preliminariile la acest volum, Victor Neumann mentioneaza ca “Banatul are o foarte bogata istorie.

Diversitatea culturala a locuitorilor sai a jucat un rol important in geneza particularitatilor regiunii. Constructia familiei, setul de valori adoptat de oamenii locului, respectul multiplelor traditii religioase, gestionarea mostenirilor istorice, raportarea la alteritati si valorizarea imprumuturilor, adoptarea normelor civice de convietuire reprezinta cateva dintre datele fundamentale ale personalitatii banatenilor”.

“Vizibile in lumea satului datorita rearanjarii acesteia de catre Casa de Habsburg in secolul al XVIII-lea, dar mai ales in aceea a orasului o data cu dinamica modernizarii din secolul al XIX-lea, amintitele particularitati vor face cariera si in perioadele interbelica si postbelica prin raportarea la alte regiuni ale Romaniei. Banatul a atras atentia Vechiului Regat prin bunastarea materiala, atentia acordata banului, administrarea gospodariei, cultura mancarii, etica relatiilor sociale, multiconfesionalitatea si plurilingvismul, avansul tehnologic si cultural”, mai releva coordonatorul lucrarii.


“Era o carte pe care o asteptam de mult, o realizare de referinta”, a spus acad. Razvan Theodorescu, remarcand ca, in programul pe care il lanseaza la sfarsitul cartii privind o Istorie a Banatului, Victor Neumann “incepe cu austrocratia, eludand evul mediu, originile medievale ale Banatului”. Nu in ultimul rand, prof. univ. dr. Ioan Hategan a afirmat ca “lucrarea este o opera care se doreste una serioasa si care va reusi sa ramana intre cartile din domeniul pe care il reprezinta”. AGERPRES