Oana Badea: “Scoala nu exista in afara comunitatii”

badea_oana.jpgSecretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Oana Badea, a declarat sambata, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii parintilor, ca acordul EDUPART intre minister si parinti inseamna de fapt “reechilibrarea” muncii pe care o desfasoara scoala.
“Scoala nu exista in afara comunitatii. Vorbim de un trinom elev – dascal – parinte. Dezechiliberele care apar in sistem se intampla pentru ca unul din cei doi actori nu se manifesta echilibrat in viata copilului, adica scoala sau parintele. Nimic nu se va intampla, si spun nimic, daca parintii nu sunt parteneri egali in deciziile scolii. Avem nevoie de acest parteneriat cu parintii”, a spus reprezentantul MECI.

Demnitarul a propus ca protocolul intre parinti si Ministerul Educatiei sa fie amendat, iar Ziua Portilor Deschise in unitatile scolare sa devina o traditie. Badea considera ca se vor intampla lucruri bune in scoala romaneasca daca se vor accepta si schimbarile. “Timp de 20 de ani cadrele didactice au fost considerate doar executanti. Gresit”, a spus secretarul de stat.

Oana Badea a aratat ca in noua lege a educatiei nationale se vorbeste pentru prima data de parcursul copilului de la prima zi de scoala pana la ultima. Badea i-a sfatuit pe parinti sa nu se sperie de evaluarile multiple ale copilului prevazute in noua lege a educatiei, intrucat o parte dintre acestea sunt in beneficiul elevilor si au fost facute prin radiografierea asupra evolutiei scolare a acestora.


“Nu sunt evaluari tip ghilotina. Toate cadrele didactice vor face un efort inimaginabil pentru a pune in a aplica legea. Profesorii vor face ca legea sa fie in beneficiul copiilor nostri, iar parintii trebuie sa tina legatura cu dascalii. Parintii trebuie sa-si ia treimea in proprietate”, a spus Oana Badea, referindu-se la ponderea in consiliul de administratie al parintilor. Secretarul de stat in MECI Oana Badea s-a intalnit sambata la Hotelul Howard Johnson din Bucuresti cu 300 de reprezentanti ai parintilor din toata tara pentru a discuta despre legea educatiei, problemele elevilor si schimbarile propuse de actul normartiv. AGERPRES