Investitii majore de 1 milion de euro la Universitatea de Vest „Vasile Goldis”

univ_vasile_goldis_arad.jpgUniversitatea de Vest „Vasile Goldis”, prin rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean si dr. David T. Foord, reprezentantul renumitei firme americane Fei Company, cu biroul in Olanda, au semnat ieri un acord privind infiintarea unui Centru de Microscopie Electronica la Arad.

Universitatea de Vest „Vasile Goldis” a achizitionat doua microscoape electronice, unul de transmisie – TEM, iar cel de-al doilea de baleiaj – SEM, investitie care se ridica la suma de un milion de euro. Microscoapele sunt destinate Centrului de Microscopie Electronica, care va functiona in noul campus universitar din incinta fostei fabrici de moda.

Microscopul electronic de transmisie (TEM) furnizeaza imagini si informatii morfo-structurale care se regasesc in grosimea materialului. Este folosit in medicina, biologie si stiinta materialelor. Microscopul electronic de baleiaj (SEM) spre deosebire de TEM furnizeaza imagini tridimensionale ale suprafetelor probelor analizate, ale caror dimensiuni sunt de ordinul centimetrilor. Microscopul SEM furnizeaza, de asemenea, informatii privind compozitia chimica a probelor cercetate si este folosit in medicina, biologie si ecologie.


Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, a subliniat ca Centrul de Microscopie Electronica va fi patronat de catre cele doua institutii.


„Cercetarile care le vom face vizeaza in special domeniile de biologie celulara, moleculara, vegetala si informatii morfo-structurale care se regasesc in grosimea materialului. Speram ca prin cooperarea dintre cele doua institutii sa putem realiza un centru puternic de cercetare in domeniul microscopiei electronice pentru a aduce un aport considerabil la evolutia cercetarilor, astfel incat scoala de microscopie electronica pe care o vom crea la Arad sa fie cunoscuta atat in tara, cat si peste hotare. Investitia este de aproximativ un million de euro, iar Centrul de Microscopie Electronica va fi amenajat in noul campus al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”.