Beneficiile renunțării la fumat în 14 etape esențiale

tigara_rupta.jpgFumatul este o boală cronică iar pacienții au nevoie de sprijin și asistență medico – psihologică pentru a depăși episoadele grele ale confruntării cu lipsa de nicotină. Acesta este deja un lucru foarte bine cunoscut.

Mai puțin vizibile sunt însă efectele și beneficiile renunțării la fumat. Aceste beneficii sunt imediate și stabile în timp. Renunțarea la fumat pentru perioade lungi de timp, de peste 15 ani permite revenirea la condițiile de sănătate ale unui nefumător.

Iată în continuare care sunt principalele beneficii ale renunțării la fumat, într-o înșiruire temporală:

20 minute

După 20 de minute de la ultima țigară tensiunea arterială și pulsul se normalizează și se intensifică circulația sângelui. Organismul începe să se regenereze chiar din primele minute fără tutun.

8 de ore

După 8 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge scade.

48 de ore

După 48 de ore monoxidul de carbon provenit din fum și nicotina țigărilor fumate dispare complet.

2-3 zile

Se diminuează cantitatea de flegmă de la nivelul gâtului și respirația este mai ușoară.

5-7 zile

Simțul gustului și al mirosului se vor îmbunătăți, respirația va fi proaspată, dinții vor fi mai curați și va crește nivelul de energie.

2-3 săptămâni

Simptomele fizice de sevraj vor dispărea și obsesia pentru fumat se va diminua. În plus, se va reduce și riscul formării cheagurilor de sânge.

4 săptămâni

Tusea, sinusurile blocate și dificultățile de respirație, unele dintre cele mai frecvente simptome ale fumătorilor, ar trebui să dispară. Oboseala se va diminua și organismul va avea mai multă energie.

2-3 luni

Se îmbunătățește funcția pulmonară cu aproximativ 5%.

1 an

Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare se reduce la jumătate.

2-3 ani

Riscul de a manifesta pneumonie severă sau gripă este același ca și în cazul unei persoane care nu fumează. Riscul bolilor de inimă, angină pectorală și accident vascular cerebral continuă să scadă.

5 ani

Riscul de apariție al cancerului esofagian, cancerului la gât și la vezica urinară este înjumătățit.

5-10 ani

Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau tromboză este același ca și pentru un nefumător.

După 10 ani

Riscul de cancer pulmonar este redus la jumătate. Scade riscul de a dezvolta osteoporoză.

După 15-20 de ani

Riscul dezvoltării de cancer pulmonar, esofagian, de gât sau vezică urinară este același ca și în cazul unui nefumător. Riscul de atac cardiac sau cerebral este egal cu al unuia care nu a fumat niciodata. Rămâne totuși, pentru cei care au fumat foarte mult, un risc dublu de a face cancer pulmonar pentru tot restul vieții lor.