UVVG, prezenta la scoala romaneasca din Chitighaz – Ungaria

uvvg- chitigaz.jpgO delegatie a Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, condusa de rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a participat, zilele trecute, la festivitatea aniversarii a 60 de ani de la infiintarea Scolii Generale cu predare in Limba Romana din Chitighaz (Ungaria).

La eveniment au participat primarii localitatilor Gyula si Chitighaz, reprezentantii autoguvernarii romanesti din Bekescsaba si Gyula, consulul Ioan Fodoreanu, preacucernicul parinte Florin Olteanu, lect. univ. dr. Eugen Gagea, director al Clubului Copiilor si presedinte al Comisiei de invatamant, cultura din cadrul Consiliului Local Chisineu Cris precum si circa 180 de fosti absolventi ai Scolii Generale cu predare in Limba Romana.

Delegatia Universitatii a facut o donatie de carti, iar prof. univ. dr. Aurel Ardelean a acordat Diplome de Onoare a UVVG si donatii in bani atat scolii generale, cat si Bisericii Ortodoxe Romane pentru cunoasterea limbii romane in localitatea Chitighaz.
In alocutiunea sa, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a felicitat corpul profesoral si elevii scolii cu predare in limba romana din Chitighaz: “Suntem bucurosi sa constatam ca invatamantul romanesc din Chitighaz are un trecut de mai multe secole, cand s-a format prima scoala confesionala din vointa bisericii ortodoxe, functionand cu unele intreruperi. Astazi sunt inscrisi 125 de elevi, educati de 15 pedagogi calificati devotati invatamantului de calitate. Apreciem desfasurarea unui invatamant modern la Scoala Generala pentru Nationalitatea Romana din Chitighaz, unde predau cadre didactice devotate invatamantului romanesc. Sarbatoarea marcheaza o recunoastere a importantei pe care o are limba romana in aceasta parte a Ungariei, unde sunt respectate principiile Uniunii Europeane de a se preda in limba solicitata de comunitatea romana din Chitighaz”.

La randul sau, lect. univ. dr. Eugen Gagea a acordat diplome celor prezenti evidentiind totodata legatura pe care o are orasul Chisineu Cris, din 1982, cu localitatea Chitighaz. “Este prima localitate, dupa 1989, cu care Chisineu Cris s-a infratit. La nivelul consiliului local am avut importante activitati in domeniul cultural artistic si sportiv”.
Intalnirea s-a finalizat cu vizionarea unei expozitii de arta plastica a copiilor din Chitighaz, un spectacol omagial si un bal.