Universitatea din Bucuresti protesteaza fata de reglementarile Legii 329/2009

unibuc.jpgUniversitatea din Bucuresti protesteaza fata de reglementarile Legii nr. 329 din 9 noiembrie 2009 referitoare la cumulul pensiilor cu veniturile salariale in cazul cadrelor didactice universitare, informeaza un comunicat de presa al institutiei de invatamant superior, remis joi.

“Consideram ca aceste reglementari constituie o forma inacceptabila de discriminare pe criteriul varstei, prin care chiar si cadrele didactice de inalta calificare sunt conditionate sa desfasoare orice fel de activitate remunerata in universitasile de stat. Consideram, de asemenea, ca prin aceste reglementari se aduce un grav prejudiciu autonomiei universitare, prin limitarea abuziva a dreptului universitatilor de a utiliza judicios cea mai pretioasa resursa a institutiilor academice, resursa umana”, se arata in comunicat.

Totodata, UB protesteaza fata de “discriminarea introdusa de reglementarile respective in competitia, fireasca si necesara, dintre institutiile de invatamant superior din Romania”. Reprezentantii UB considera ca prin aceste masuri specialistii de inalta clasa, formati in universitatile de stat, “vor fi constransi sa se reorienteze catre universitatile particulare, nesupuse unor restrictionari financiare similare”.


“Constatam, de altfel, ca aceste reglementari nedrepte si arbitrare nici macar nu isi ating obiectivul enuntat, acela al ‘reducerii cheltuielilor bugetare’, atata timp cat activitatile desfasurate cu precadere de catre cei vizati de Legea 329 – prelegeri in ciclul masteral si doctoral, coordonare si comisii de doctorate -, activitati fundamentale in orice institutie de invatamant superior performanta, ar fi in continuare, cum e firesc, remunerate din venituri proprii. Nu putem intelege cum masuri prin care oamenii sunt impiedicati sa munceasca pot scoate Romania din criza. Nu in ultimul rand, comunitatea academica se arata profund ingrijorata de faptul ca reglementari cu caracter temporar, decurgand dintr-o situatie limita, s-ar putea permanentiza, afectand pe termen lung soarta invatamantului si a persoanelor care contribuie nemijlocit la dinamica acestuia”, sustine sursa citata. De asemenea, Universitatea din Bucuresti invita comunitatea academica si opinia publica din Romania la solidarizare pentru remedierea acestei situatii “ce aduce grave prejudicii invatamantului superior din tara noastra”. AGERPRES