UBB Cluj isi va extinde cooperarea internationala in 2010

marga andrei2.jpgUniversitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca isi va extinde cooperarile internationale in anul 2010, dand curs unor proiecte perfectate cu parteneri externi pe parcursul anului trecut. Un acord de cooperare cu Universitatea din Genova (Italia) va fi semnat de rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga, in marele oras port maritim si capitala a regiunii italiene Liguria, pe 30 ianuarie.

La universitatea genoveza se va desfasura, cu acest prilej, in zilele de 29 si 30 ianuarie, un colocviu cu tema ”Genova, Romania si Europa” care va reuni universitari clujeni si italieni.

In cadrul manifestarii, rectorul Andrei Marga va sustine conferinta ”Perspective ale sistemului universitar din Romania dupa aplicarea Procesului de la Bologna”, iar prof. univ. dr. Titus Beu de la Facultatea de Fizica, totodata directorul Centrului de Cooperari Internationale al UBB, va vorbi despre ”Cultura stiintifica in Romania”.


Printre prestigiosii universitari italieni care vor lua parte la manifestare se vor numara Gabriellla Airaldi, care va aborda tema ”Modelelor vietii genoveze pe malurile Marii Negre”, si Roberto Sinigaglia, care se va referi la ”Contributia lui Petre Ciureanu in studierea limbii romane la Universitatea din Genova”. UBB va deschide noi perspective si cooperarii sale cu Universitatea Corvinus din Budapesta (Ungaria), rectorul Andrei Marga urmand sa discute, in aceasta luna, in capitala tarii vecine, cu reprezentantii mediului academic, despre constituirea unui consortiu profilat pe pregatirea universitara in domeniul economic.

Rectorului UBB ii va fi conferit, joi, 28 ianuarie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Corvinus. Vizita din prima parte a acestui an a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, la Universitatea Babes-Bolyai, cu prilejul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa de catre institutia clujeana de invatamant superior, va deschide noi oportunitati in colaborarea romano-germana in domeniul educatiei.


Programul vizitei demnitarului german va cuprinde intalniri cu reprezentanti ai mediului academic si cu studentii de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Stiinta Mediului, Facultatea de Studii Europene, precum si cu specialistii Institutului de Tehnologie. Cancelarul Angela Merkel se va adresa cadrelor didactice si studentilor UBB, unul dintre mesajele sale fiind dedicat tinerilor care au optat pentru linia germana de studiu, precum si celor din alte tari, veniti la Cluj-Napoca pentru o pregatire temeinica. De altfel, UBB a anuntat ca isi va dezvolta si consolida linia de studii in limba germana, dispunand de toate conditiile pentru a prelua candidati din alte tari europene care se pregatesc pentru profesiune in acest profil lingvistic.


Totodata, anul 2010 va marca debutul cooperarii cu institutii de invatamant superior din Africa de Sud, convorbiri despre pasii concreti care vor fi urmati in acest proiect fiind stabiliti in cadrul intalnirii pe care profesorul Andrei Marga a avut-o in luna decembrie 2009 cu ambasadorul Republicii Africa de Sud la Bucuresti, Pieter A. Swanepoel. In 2010, la UBB va fi deschis Centrul Cultural Rus, menit sa sprijine cadrele didactice, doctoranzii si studentii in cercetarea stiintifica si in formarea lor profesionala si sa faciliteze cunoasterea culturii si civilizatiei ruse clasice si contemporane.


Centrul va fi amplasat in vecinatatea Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, la parterul Caminului Economica II, si foarte aproape de Institutul Confucius, inaugurat in 2009. De asemenea, institutia clujeana de invatamant superior va stabili programul de trimitere la studii la Universitatea Ebraica a Europei (The Hebraic Graduate School of Europe) din Berlin (Germania) a primelor grupe de studenti. In luna ianuarie, la UBB urmeaza sa fie constituita Asociatia Culturala Romano-Franceza (ACRF), un grup profesori universitari lucrand in aceste zile la definitivarea proiectului de Statut al asociatiei si efectuarea inscrierilor francofonilor care si-au exprimat dorinta de a activa in cadrul acestui organism. Initiativa UBB de a constitui ACRF se sprijina atat pe numarul mare de studenti si profesori care au studiat, respectiv au predat in universitati franceze, cat si pe efectele benefice pe care le va avea extinderea contactelor cu institutii si personalitati din Franta. AGERPRES