Peste trei sute de posturi din invatamant vor fi reduse in judetul Harghita

Un numar de 328 de posturi vor fi reduse din invatamantul harghitean, potrivit ordonantei de urgenta 114, care intra in vigoare in luna septembrie. Inspectorul scolar general adjunct, Kalman Ungvari Zsofia, a declarat ca cele 328 de posturi nu inseamna tot atatea persoane disponibilizate, numarul celor care ar putea sa ramana fara un loc de munca fiind mult mai mic.

”Problema este inca in studiu pentru a vedea in ce mod se poate eficientiza activitatea. Este posibil ca doar o jumatate din numarul de 328 sa reprezinte persoane care sa ramana fara un loc de munca”, a spus Kalaman Zsofia.

Aceasta a tinut sa adauge ca cele 328 de posturi care urmeaza a fi reduse nu sunt doar de cadre didactice, multe fiind ocupate de personal nedidactic sau auxiliar. Specialistii Inspectoratului Scolar Harghita discuta cu toti directorii de scoli pentru a analiza situatia la fata locului si a gasi cele mai bune solutii. In plus, problema este analizata si de liderii de sindicat.


Anul trecut, cand a avut loc o alta reducere de posturi in invatamantul harghitean, s-au descoperit mai multe ‘anomalii’ legate de posturile platite. Au existat scoli unde numarul personalului didactic era egal sau chiar mai mic decat cel al personalului nedidactic sau auxiliar. De asemenea, au fost semnalate cazuri unde era platita o bucatareasa fara sa existe bucatarie sau unde informaticianul primea bani si pentru functia de inginer de sistem, cu toate ca facea acelasi lucru. AGERPRES