Protest al elevilor la Inspectoratul Şcolar Oradea

protest elevi.jpgUn grup de aproximativ 70 de elevi ai Şcolii Generale “Alexandru Roman” din Oradea, însoţiţi de câţiva părinţi, au protestat miercuri pe holurile Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor împotriva mutării din clădirea în care frecventează cursurile într-o şcoală apropiată.
‘Toată şcoala este împotriva mutării. Am adunat semnături să rămânem aici, avem acest drept”, a declarat Andrada Chiş, elevă în clasa a VIII-a.

Ea a susţinut că a aflat că autorităţile plănuiesc să mute în Şcoala “Alexandru Roman” sediul Colegiului Economic “Partenie Cosma”, a cărui clădire a fost retrocedată. “Să ne lase şi pe noi în sediu şi să unească şcolile, să fie amândouă cu profil economic”, a mai spus eleva. Cum inspectorul general Dorel Luca este plecat la o şedinţă cu directorii din zona Beiuş, iar ceilalţi inspectori din conducere sunt la alte întâlniri zonale, copiii, care au protestat în timpul cursurilor, nu au avut cu cine să vorbească, cu atât mai mult cu cât nici nu programaseră o asemenea întâlnire.


Inspectorul general a trimis totuşi un reprezentant, pe inspectorul general adjunct Ilie Crăciun, să discute cu elevii. Situaţia s-a aplanat când elevii de la Şcoala “Alexandru Roman” s-au întors la ore. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ramona Bacter, situaţia tensionată la Şcoala “Alexandru Roman” din Oradea a început după o conferinţă de presă, din 16 ianuarie, în care inspectorul general Dorel Luca anunţa solicitările ministerului de a restructura şi reduce posturile din învăţământ, ceea ce în Bihor s-ar ridica, potrivit OUG 114, la peste 550 de posturi. Conducerea IŞJ a considerat acest lucru aproape imposibil şi a transmis ministerului de resort că nu are de unde să reducă mai mult de 276 de norme. ‘Încă nu ştim exact câte norme va trebui să reducem. Am înţeles că anexa OUG se va rectifica, că s-au făcut unele greşeli, dar nu ştim exact câte posturi va trebui să reducem. În plus, ni s-au dat nişte măsuri pentru reorganizarea claselor I-XII din mediul rural şi urban la limita maximă prevăzută de lege’ – a declarat, pentru AGERPRES, Ramona Bacter.

Legea prevede ca şcolile cu personalitate juridică să aibă minimum 300 de elevi sau 150 de preşcolari, la grădiniţe. La Şcoala “Alexandru Roman” învaţă 204 elevi iar la şcoala din apropiere, “Lucreţia Suciu”, 346 de elevi. Inspectorul general a declarat în acea conferinţă de presă că se gândeşte să mute copiii de la “Al. Roman” la “Lucreţia Suciu”, unde există şi program ‘A doua şansă’ după-amiază. Când au aflat acest lucru, mai mulţi părinţi au depus memorii la inspectorat iar miercuri au protestat elevii. Ramona Bacter a precizat că nu este vorba despre desfiinţarea şcolii, cum au înţeles părinţii, ci doar de mutarea unităţii şcolare, cu profesori, cu personal didactic auxiliar şi nedidactic, în cealaltă clădire. În acest mod, se va asigura şi finanţarea şcolii, care din toamnă se va face pe număr de elevi, a adăugat ea. În lipsa fondurilor necesare pentru demararea construirii unui campus şcolar, clădirea şcolii în discuţie ar putea fi pusă la dispoziţie şi pentru Colegiul Economic “Partenie Cosma” din Oradea, a cărui clădire trebuie retrocedată către un cult bisericesc. AGERPRES