Doar 12 unităţi şcolare din județul Hunedoara nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare

sala clasa santier.jpgDoar 12 dintre cele 307 unităţi de învăţământ din judeţul Hunedoara nu deţin încă autorizaţia sanitară de funcţionare, la începutul noului an şcolar, în marea majoritate a cazurilor fiind vorba de entităţi fără personalitate juridică şi care funcţionează în imobile revendicate, în care primăriile nu pot investi foarte mulţi bani pentru reabilitare.

“Cele 12 unităţi şcolare sunt cuprinse într-un program de conformare şi se fac demersurile necesare pentru a remedia problemele semnalate şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Din păcate, în mediul urban ne confruntăm cu situaţii în care şcolile funcţionează în imobile revendicate, motiv pentru care autorităţile locale nu-şi permit să facă investiţii foarte mari până nu se va lămuri situaţia acelor clădiri”, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara, prof. Maria Ştefănie.

Pe de altă parte, micuţii din oraşul Petrila vor începe noul an şcolar într-o grădiniţă nouă, ridicarea clădirii fiind finanţată în proporţie de peste 50% de la bugetul local. Însă numărul de copii este mai mare decât capacitatea grădiniţei, motiv pentru care o parte dintre ei vor începe noul an în sediul vechi, care se află la parterul unui bloc şi nu a primit avizul necesar din partea inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică.

“În ultimii patru ani, numărul unităţilor şcolare care au primit autorizaţie sanitară de funcţionare a crescut de la 90% la 96%. Noi ne propunem ca toate şcolile să aibă avizele necesare şi de aceea suntem informaţi permanent cu privire la situaţia lor”, a concluzionat inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara.

În judeţul Hunedoara sunt înregistrate 307 unităţi şcolare, dintre care 111 au personalitate juridică, iar diferenţa reprezintă structuri asociate celor dintâi. AGERPRES