Rectorul Andrei Marga prezintă la Budapesta ”Strategia de excelenţă a Universităţii Babeş-Bolyai”

marga_andrei_.jpgRectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, susţine miercuri, la Centrul de Studii Internaţionale de Învăţământ Superior din Budapesta, discursul “Calitate şi excelenţă. Strategia de excelenţă a Universităţii Babeş-Bolyai”, urmând ca joi prestigiosului universitar clujean să îi fie conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Corvinus din capitala Ungariei.

”Strategia excelenţei din UBB vizează produse originale ale propriei activităţi, care câştigă în competiţiile epocii globalizării cu alte produse similare. Pentru o universitate comprehensivă, cum este Universitatea Babeş-Bolyai sunt de atins obiective precum funcţionarea optimă, pe baza autonomiei unităţilor (linii de studii, facultăţi, departamente), a sistemului multicultural de studii, ce cuprinde acum 37.001 studenţi români, 10.603 de studenţi maghiari şi 95 studenţi germani. Un număr de 38.822 studenţi învaţă pe linia română, 7.336 studenţi pe linia maghiară, iar 914 studenţi pe linia germană. UBB are în prezent 21 de facultăţi, şase extensiuni, organizate în 24 de departamente şi 95 de catedre, cu 2.385 posturi didactice”, afirmă Andrei Marga în prezentarea universităţii clujene.


UBB are proiecte pentru stabilizarea efectivului de studenţi la 45.000, în acest moment instituţia pregătind 38.616 studenţi, 9.664 masteranzi şi 2.236 doctoranzi. În programele de formare continuă sunt cuprinse 2.954 de persoane. 80% din posturile didactice ale UBB sunt ocupate de titulari. În prezent, la UBB funcţionează 28 şcoli doctorale corespunzătoare domeniilor şi subdomeniilor de doctorat. În anul 2006, UBB a înfiinţat Institutul de Studii Doctorale pentru a crea o unitate care să coordoneze studiile de doctorat şi să administreze şcolile doctorale într-un regim comparabil cu cel al ”graduate schools”.

Universitarul clujean arată, totodată, că printre acţiunile deja derulate în UBB pentru atingerea obiectivelor excelenţei se numără asigurarea unei infrastructuri (clădiri şi alte facilităţi) în termenii europeni actuali, UBB fiind la capătul unui efort de investiţii, care a adăugat din 1993 încoace peste 25 de clădiri în patrimoniul instituţiei, fiind cea mai mare extindere a infrastructurii de la înfiinţarea Universităţii la Cluj. Laboratoarele de cercetare din facultăţi au fost aduse la nivelul european actual, iar reţeaua institutelor şi a centrelor de cercetare a fost reconstruită, cu accent pe programe şi teme actualizate. Totodată, au fost fondate editurile Universităţii – Cluj University Press şi EFES – şi s-a reconstruit reţeaua publicaţiilor, şase reviste fiind în bazele de date internaţionale. A fost stimulată financiar performanţa ştiinţifică, s-a instalat sistemul tutorial, s-a pus în aplicare o politică lingvistică ce prevede pregătirea fiecărui student într-o limbă la nivel B şi a fiecărui masterand şi doctorand în două limbi internaţionale. În acelaşi timp s-au întărit pragurile la admiterea de studenţi şi la angajarea de personal didactic şi de personal nedidactic.


Potrivit rectorului UBB, la ora actuală se desfăşoară în universitate noi acţiuni care vizează excelenţa, precum mărirea ponderii studiilor master şi doctorat şi dezvoltarea specializărilor transdisciplinare, reorganizarea şi ameliorarea reţelei bibliotecilor şi a dotării acestora, consolidarea, prin reformă curriculară, a competenţelor absolvenţilor şi a pregătirii linguale, reorientarea doctoratelor spre teme acute şi actuale precum energiile alternative, biotehnologiile, sursele de criză, protecţia mediului, interferenţa culturilor, stăpânirea complexităţii, studii est-europene etc. UBB are, de asemenea, în vedere acoperirea cu personal didactic şi de cercetare înalt calificat recrutat din Uniunea Europeană şi asigurarea sustenabilităţii financiare a fiecărei unităţi şi a fiecărui program. Strategia excelenţei mai prevede şi ca fiecare masterand şi doctorand să petreacă cel puţin un semestru într-o universitate de renume internaţional. AGERPRES