Centrul de Afaceri Transilvania şi UBB Universitatea Babeş-Bolyai colaborează în programele de practică profesională pentru studenţi

facul de studii europene.jpgCentrul de Afaceri Transilvania este partener de mai bine de zece ani cu Universitatea Babeş-Bolyai şi, în mod special, cu Facultatea de Studii Europene în programele de practică profesională a studenţilor, a declarat preşedintele CAT, dr. Radu-Adrian Mleşniţă.

”În prima etapă a colaborării cu UBB, CAT a organizat ateliere de lucru şi seminarii pentru a-i familiariza pe studenţi cu redactarea programelor şi proiectelor europene, mai ales că specialiştii din CAT au o vastă experienţă în acest domeniu, fiind parteneri în şapte proiecte transeuropene, alături de mari consorţii din ţări ale UE”, a precizat Radu-Adrian Mleşniţă.

El a adăugat că, în prezent, CAT participă la programele de practică profesională ale studenţilor universităţii. Preşedintele CAT spune că prima instituţie de învăţământ superior care i s-a părut apropiată de preocupările centrului pe care îl conduce a fost Facultatea de Studii Europene, iar în urma discuţiilor purtate cu rectorul UBB, prof. univ.dr. Andrei Marga, au fost elaborate programe comune care vizează o apropiere a pregătirii teoretice a studenţilor de practica propriu-zisă a profesiei.


”Foarte puţine universităţi beneficiază de astfel de programe pentru studenţi. Comisia Europeană a apreciat aceste bune practici din ultimii cinci ani şi a finanţat, în 2009, cu 1,2 milioane de euro, proiectele destinate carierei studenţilor şi deprinderii lor cu realităţile concrete de la nivel naţional şi european”, a susţinut Radu-Adrian Mleşniţă, menţionând că şi Banca Transilvania este o creaţie de succes a CAT, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine, în prezent, 15% din capitalul social al instituţiei financiare clujene.


Potrivit preşedintelui CAT, ”Proiectul de practică în management de proiect Jacques Delors – fundament al tranziţiei de la sistemul de educaţie la viaţa activă”, condus de prodecanul Facultăţii de Studii Europene, prof. univ. dr. Nicolae Păun, se bucură de un maxim interes din partea studenţilor clujeni.
Peste 500 de studenţi au participat, vineri, la primul târg de oferte de practică profesională, desfăşurat în cadrul acestui proiect derulat de Facultatea de Studii Europene a UBB, în parteneriat cu CAT şi co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Proiectul se adresează studenţilor şi masteranzilor Facultăţii de Studii Europene interesaţi de domeniul gestionării unor programe naţionale şi europene.


Tinerii beneficiază de servicii de consiliere şi orientare profesională şi vor efectua stagii de practică specializată în instituţii şi companii din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Iaşi. Prin acest proiect vor fi organizate, timp de doi ani, stagii de practică pentru 200 de studenţi şi 100 de masteranzi. Stagiile se vor derula în cinci etape. Fiecare etapă de practică va dura trei luni, timp în care studenţii vor face 70 de ore de practică de birou şi 20 de ore de practică de teren, la final fiind prevăzută o evaluare a celor două perioade. La sfârşitul fiecărui an universitar, vor fi efectuate, totodată, 15 aplicaţii de studiu la Bruxelles (Belgia), Strasbourg (Franţa) şi Viena (Austria).


CAT activează pe piaţa românească din 1992, iar din 1998 a realizat un parteneriat cu Guvernul Germaniei, în urma căruia a fost creat programul Senior Experten Service. Scopul acestuia este de a oferi consultanţă companiilor în elaborarea de strategii de marketing sau de promovare şi dezvoltare, pentru reducerea costurilor, evaluarea companiei, întocmirea unui plan de afaceri, realizarea unei analize SWOT sau a unui audit financiar. Grupul CAT este format din peste 1.000 de membri reprezentând firme cu capital privat şi mixt. AGERPRES