Daniel Funeriu: “MECTS are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor”

funeriudaniel.jpgMinisterul Educaţiei are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor, conform legii salarizării unitare, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Daniel Funeriu.

“Au existat anumite probleme în alocarea fondurilor aferente trimestrului întâi în câteva judeţe. Din păcate, aceste aspecte au fost exagerate, ajungând să inflameze nejustificat atât pe dascăli cât şi pe părinţi. Ministerul Educaţiei are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor, conform legii salarizării unice, cu toate prevederile legale în vigoare. Aceşti bani există”, a declarat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, situaţiile semnalate, recent, în presă cu privire la neplata salariilor au avut trei cauze, pentru care ministerul a găsit, între timp, soluţii. În primul rând, spune Funeriu, a fost vorba de plata celui de-al 13-lea salariu fără să se ţină cont de prevederile legale care spun că acesta se poate acorda pe întreaga durată a anului fiscal. În unele cazuri, al 13-lea salariu s-a plătit integral din fondurile alocate trimestrului 1, apărând astfel un dezechilibru pe cele 4 trimestre ale anului.


Cea de-a doua situaţie a apărut pentru că nu s-a respectat OUG 1/2010, privind încadrarea personalului didactic. Astfel, în judeţele Suceava, Buzău şi Galaţi salariile au fost calculate de inspectorat şi plătite conform Legii 221/2008 şi nu în baza OUG 41/2009, cum ar fi trebuit, ceea ce a însemnat că s-au produs creşteri de 33% ale fondului de salarii. În plus, în unele judeţe, a precizat ministrul, s-au pus în plată hotărâri judecătoreşti nedefinitive. “Am acţionat imediat, am luat legătura cu Ministerul de Finanţe pentru a reechilibra fondurile. A fost cazul a 15 judeţe. S-au rezolvat toate solicitările din judeţe şi salariile se plătesc la timp conform legii salarizării unice”, a precizat Funeriu. AGERPRES