Marius Nistor: “Discuţiile de la Guvern nu au avut niciun rezultat”

nistor marius.jpgPreşedintele executiv al Federaţiei sindicale din învăţământ “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat joi că discuţiile de la Guvern cu miniştrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi al Muncii, Mihai Şeitan, au rămas fără rezultat, iar protestele sindicaliştilor vor continua.

“Nu a fost niciun rezultat. Am cerut clar reprezentanţilor guvernului să avem o întâlnire tranşantă, ocazie cu care vor venbi cu soluţii, vor fi dispuşi la un dialog real, nu să adopte aceeaşi poziţie ca până acum: ‘nu se poate, nu se pot acorda sporurile, pentru că nu sunt legale, toate încadrările se fac conforn legii 330/2009’. Nu mai acceptăm acest tip de dialog”, a declarat Nistor.

Potrivit preşedintelui federaţiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, sindicaliştii şi reprezentanţii Guvernului au convenit să se întâlnească din nou, săptămâna viitoare. “A rămas stabilit ca începând de săptămâna viitoare să ne întâlnim atât cu ministrul Muncii cât şi cu ceilalţi reprezentanţi, ţinând cont de solicitările pe care noi le avem şi să discutăm punctual unele dintre ele, vizând chiar şi legea de salarizare, o serie de lucruri care ţin de sporuri. Bineînţeles, problemele legate de legea educaţiei urmează să le discutăm la Ministerul Educaţiei”, a mai spus liderul sindical. De asemenea, Marius Nistor l-a criticat pe prim-ministrul Emil Boc pentru faptul că nu s-a implicat în stabilirea unui calendar de negocieri cu sindicatele.


“Am venit să le prezentăm problemele generate de apariţia proiectului legii educaţiei naţionale, nu să începem astăzi negocierile. Ei urmau să stabilească un calendar de negocieri, cu implicarea directă a premierului Boc. Văd că nu s-a întâmplat acest lucru, pe semne că îşi doresc ca acţiunile de protest să continue la nivel naţional. Îşi vor asuma răspunderea pentru tot ceea ce se va întâmpla”, a mai spus Nistor. Liderul “Spiru Haret” a comentat ironic şi deplasarea pe care o efectuează joi premierul pentru inaugurarea unei grădiniţe la Cluj-Napoca.

“Este uşor să tai o panglică, atâta vreme cât nu eşti în stare să investeşti în resursa umană. (…) Mă întreb dacă domnul prim-ministru cunoaşte că în momentul de faţă un număr mare de grădiniţe, nu numai din Cluj-Napoca, ci şi din Bucureşti şi alte judeţe nu au personal didactic şi nedidactic suficient pentru a putea funcţiona în bune condiţii?”, a comentat liderul sindical. La rândul său, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a catalogat discuţia de la Guvern drept “un dialog al surzilor”, atrăgând atenţia asupra faptului că profesorilor buzoieni nu li s-ar fi plătit majorările salariale revendicate, rămânând astfel în grevă.

“A fost un dialog al surzilor. Din păcate situaţia de la Buzău nu este rezolvată, cele 5.000 de cadre didactice vor rămâne în continuare în grevă. Mai rău este că acest dialog al surzilor nu este înţeles de partea guvernamentală, riscăm ca foarte curând şi Aradul să intre în forme de protest, pentru că şi acolo sunt probleme legate de alte salarii decât cele pe care vrea să le introducă Guvernul în mometul de faţă”, a spus liderul FSLI. El a mai arătat că sindicaliştii resping propunerile Guvernului, de a accepta încadrările salariale din anul 2009.

“Au venit să ne convingă să renunţăm la tot, pentru că cea mai bună încadrare este cea din octombrie anul trecut. Ei ne spun că există sume, dar vedem că în ianuarie, februarie 2010 nu au existat sume suficiente pentru plata salariilor şi ceea ce s-a întâmplat în luna martie nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani, în sensul în care în februarie să nu ai bani de învăţământ, să iei din trimestrele trei şi patru să acoperi salariile”, a mai afirmat Liviu Pop. La rândul său, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a greva de la Buzău s-ar putea generaliza în toată ţara.


“Se pare că acţiunea de la Buzău are tendinţa să se generalizeze, pentru că problemele sunt aceleaşi. Ne-am adunat să ni se spună aceleaşi lucruri pe care le auzim de luni de zile, care nu au niciun fel de temei legal. În loc să liniştim situaţia din ţară, mai rău se va agrava”, a declarat Ciosu. AGERPRES ID: 1530733; Data: 2010-03-25 13:55:04