Daniel Funeriu: “Proiectul legii Educaţiei este foarte coherent”

funeriudaniel.jpgProiectul legii Educaţiei, supus dezbaterii publice, este ”foarte coerent”, a apreciat, luni, ministrul Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului, Daniel Funeriu, cu ocazia dezbaterii Legii Educaţiei Naţionale – un pas înainte pentru România”, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Referindu-se la absenţele reprezentanţilor unor partide politice de la dezbatere, Daniel Funeriu a spus că cei care lipsesc “nu au niciodată dreptate” şi a menţionat că aceştia sunt aşteptaţi să contribuie la realizarea legii. În opinia sa, cei care au decis să nu fie prezenţi la dezbatere riscă să devină ”probleme ale sistemului educaţional”.

”Dacă ar fi fost aici ar fi însemnat că sunt parte a soluţiilor”, a menţionat Funeriu. Ministrul Educaţiei a subliniat că legea vrea să compatibilizeze ciclurile de învăţământ românesc la învăţământul european. “România are unul dintre cele mai inechitabile sisteme de învăţământ din Europa”, a explicat demnitarul, care a afirmat că prin introducerea clasei pregătitoare şi a clasei a IX-a la şcoala generală va scădea abandonul şcolar. Totodată, Funeriu a spus că în centrul legii a pus reforma curriculară, întrucât curriculumul trebuie să se bazeze pe formarea de competenţe.

Ministrul a arătat, de asemenea, că evaluarea trebuie să fie corelată cu curriculumul. Daniel Funeriu a mai spus că proiectul de lege are în vedere formarea unui corp profesoral de elită şi că cea mai bună metodă de a realiza acest obiectiv este asigurarea de formare profesională “fără cusur” de la buget.

“Nu putem avea curriculumul modern, procedee de evaluare moderne fără cadre didactice bine pregătite”, a spus Funeriu. El a arătat că pentru modernizarea unui sistem este necesară şi modernizarea ”centrelor de putere”, care se află mai ales în universităţi. “Fără modernizarea universităţilor orice altă măsură vom lua va însemna o reorganizare. Trebuie concentrată resursa, nu ne putem permite să disipăm nici resursa, nici cunoştinţele”, a mai arătat Funeriu. El a precizat că prin noua lege se doreşte democratizarea universităţilor prin întărirea autonomiei acestora.

”Spiritul acestei legi este să deschidă universităţile din România către realităţile vieţii. Există două resurse neexploatate de dezvoltare a României: întreaga diasporă românească şi toţi copiii români care nu au alt acces la un învăţământ de calitate”, a mai spus demnitarul. AGERPRES