Notele şi absenţele, criterii de departajare pentru elevii care vor bani de calculator

Elevii vor fi departajaţi pentru a primi sprijinul guvernamental de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator în funcţie de media generală obţinută şi de numărul absenţelor nemotivate din anul anterior, potrivit unei hotărâri de guvern publicate luni în Monitorul Oficial. HG pentru modificarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii 269/2004, privind acordarea unui ajutor financiar pentru stimularea achiziţionării de calculatoare, adaugă noi criterii de departajare a elevilor şi studenţilor provenind din familii cu venituri egale.

În cazul elevilor provenind din familii cu venituri egale pe membru, departajarea va fi făcută ţinând cont în primul rând de media generală sau calificativul pe anul anterior şi apoi de numărul de absenţe nemotivate.

În cazul studenţilor eligibili, aceştia vor fi departajaţi ţinând cont de criteriul obţinerii a cel puţin 50 de credite în anul de studii anterior. Astfel, ataşate la cererea de sprijin guvernamental, solicitanţii trebuie să depună în plus adeverinţe eliberate de unitatea de învăţământ din care să rezulte media generală şi numărul absenţelor nemotivate din anul şcolar precedent. De la aceste prevederi fac excepţie elevii de clasa I.

De asemenea, studenţii trebuie să depună, după caz, o adeverinţă de la facultate din care să rezulte că au promovat minimum 50 de credite în anul universitar precedent. În privinţa situaţiei materiale a familiilor din care solicitanţii provin, noua HG ia în calcul, la stabilirea veniturilor, şi bunurile mobile şi imobile care ar putea fi valorificate.

“În cazul în care familia are în proprietate bunuri mobile şi imobile, care pot fi valorificate, se iau în considerare veniturile potenţiale provenite din valorificarea acestora”, se arată în HG adoptată pe 24 martie. Documentul guvernamental prevede şi înfiinţarea unei comisii de contestaţie la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care propune ministrului, dacă e cazul, suplimentarea de fonduri, în limita aprobată pentru program. În anul 2010, 25.000 de elevi şi studenţi cu posibilităţi materiale reduse vor primi câte 200 de euro ca sprijin pentru achiziţionarea unui calculator, a decis Guvernul, în şedinţa de miercurea trecută. Solicitanţii sprijinului guvernamental trebuie să aibă vârsta de maximum 26 de ani. AGERPRES