Proiect pentru sprijinirea cercetătorilor din programele post-doctorat la Iaşi

Reprezentanţii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi demarează un proiect prin intermediul căruia 80 de cercetători implicaţi în programe post-doctorat vor fi sprijiniţi în activitatea de cercetare la nivel avansat.

Proiectul, intitulat ‘Dezvoltarea capacităţii de inovare şi creşterea impactului cercetării prin programe post-doctorale’, se va desfăşura pe o perioadă de trei ani. Valoarea unei burse este echivalentul a 1.000 euro/lună.

Rectorul Universităţii Al. I. Cuza (UAIC) din Iaşi, Vasile Işan, a afirmat că valoarea totală a proiectului este de aproape 21 de milioane de lei, iar suma pentru primul an de derulare este de aproximativ 6,7 miloane de lei. Potrivit sursei citate, proiectul urmăreşte dezvoltarea cercetării post-doctorale de excelenţă, în parteneriat cu Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor Bucureşti – Măgurele, precum şi şase universităţi de prestigiu din Germania, Olanda, Austria, şi Franţa.

Principalul obiectiv al proiectului este atragerea şi motivarea tinerilor cercetători pentru a-şi dezvolta o carieră în activitatea de cercetare la nivel avansat. Activităţile specifice se vor concretiza, între altele, în 60 de cursuri şi ateliere de lucru, 80 de stagii de cercetare/documentare postdoctorală/mobilităţi externe/interne ale cercetătorilor, un workshop cu participarea unor editori de reviste de specialitate, două sesiuni de formare pe tematica egalităţii de gen şi dezvoltare durabilă.

”Se estimează că proiectul va conduce la creşterea competitivităţii cercetării postdoctorale şi a vizibilităţii cercetării universitare, depăşindu-se dificultăţile de atragere şi motivare a tinerilor doctori pentru a-şi dezvolta o carieră în activitatea de cercetare avansată”, a precizat rectorul Işan. AGERPRES