Curs internaţional de ecografie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Capitală a organizat, duminică, pentru prima dată un curs internaţional de ecografie în intenţia de a aduce noutăţi pentru medicii ecografişti. Specialiştii vor beneficia de trei cursuri de ecografie cu substanţă de contrast, cea mai nouă tehnică din acest domeniu.

Ecografia cu substanţă de contrast este o metodă de investigaţie neinvazivă mai exactă decât ecografia clasică.

Metoda diagnostichează diferite formaţiuni tumorale descoperite mai ales la nivelul ficatului, pancreasului, rinichiului, sânului sau vaselor, a precizat pentru AGERPRES, dr. Adrian Pop, specialist în ecografie. El a menţionat că substanţa de contrast folosită în ecografie are mult mai puţine reacţii adverse decât cea utilizată în tomografie, RMN, deoarece nu conţine iod şi poate fi folosită şi la pacienţii cu insuficienţă renală. În plus, un alt avantaj este lipsa iradierii şi faptul că este mai ieftină. Dr. Adrian Pop a spus că se pot evidenţia tumorile care se dezvoltă fie malign sau benign şi se poate determina structura acesteia, metoda oferind rapiditate în diagnostic şi putând fi folosită ca screening pentru a descoperi eventualele leziuni.

“Reacţiile adverse sunt cinci la un milion”, a mai spus dr. Pop. În România există astfel de ecografe la Spitalul Fundeni şi la Spitalul Elias din Bucureşti, la Spitalul Ministerului de Interne de la Cluj, precum şi în unităţi spitaliceşti din Craiova şi Timişoara. O problemă este acoperirea costului substanţei de contrast care se ridică la 55-60 de euro, o fiolă folosindu-se pentru doi pacienţi. În opinia dr. Adrian Pop ar trebui ca CASMB să deconteze costurile pentru substanţa de contrast măcar pentru pacienţii de la Oncologic. Substanţa de contrast se elimină nu prin urină, ci prin respiraţie.

La rândul său, prof. dr. Adrian Săftoiu, rectorul Universităţi de Medicină şi Farmacie Craiova, a evidenţiat importanţa acestei metode pentru diagnostic, acurateţea ei, adăugând că spre deosebire de RMN şi tomografie, aceasta este mult mai indicată deoarece substanţa de contrast nu conţine iod. Se poate utiliza metoda şi pentru examinarea vascularizaţiei tumorilor.

“Se discută de angiogeneză ca tehnică în anumite scheme de tratament. Prin blocarea vascularizării, tumoarea nu mai creşte şi nu mai este hrănită”, a explicat prof. dr. Adrian Săftoiu. El a făcut referire şi la costurile mai mici. Pe de altă parte, rectorul UMF din Craiova este de părere că substanţa de contrast ar trebui decontată de CASMB. El a mai spus că metoda poate fi utilizată de orice medic dacă dispune de ecograf performant, precum şi de medicii de familie cu competenţă în ecografie.

Primul curs de la Bucureşti s-a bucurat de prezenţa prof. dr. Peter Burns din Toronto, unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători şi inventatori pe plan mondial din domeniul ultrasonografiei, omul ale cărui idei s-au concretizat în invenţii adoptate de majoritatea constructorilor de ecografe. Acesta a spus în cadrul conferinţei de presă că această metodă este importantă pentru un diagnostic corect în multe boli. El a reliefat faptul că metoda nu este scumpă, iar substanţele de contrast utilizate nu sunt nocive. Prof. dr. Burns a mai spus că cele mai multe patologii care folosesc metoda sunt cele oncologice, în special cele de ficat, metoda fiind foarte utilizată şi pentru copii, avantajul faţă de RMN şi computerul tomograf fiind acela că copiii nu mai sunt sedaţi şi nu se mai foloseşte iod.

Prof. dr. Burns a mai menţionat că ultrasonografia va avea probabil în viitor şi alte roluri. La rândul său, prof. Vitto Canchisani din Italia a prezentat importanţa celor trei cursuri organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacia “Carol Davila” pentru specialiştii din domeniul ecografiei.
El s-a referit la importanţa introducerii acestei tehnici pentru un diagnostic mai bun şi de o cât mai mare acurateţe. AGERPRES